Upcoming 2 november:
Op zaterdag 2 november openen wij – samen met Galerie SANAA – Double Exposure: een expositie die verwijst naar de grote jaarlijkse afstudeertentoonstelling EXPOSURE van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (de HKU). Op verzoek van HKU Fine ART selecteerden Moving Gallery en Galerie SANAA een aantal van de graduates voor een groepstentoonstelling in hun galeries. Dit biedt de jonge kunstenaars een uitstekende gelegenheid hun werk te presenteren in een professionele omgeving. Voor deze expositie kozen we voor het werk van: Katharina Busl, Mara Calvo Torrico, Puck Dekker, Joost Hutjes, Renske de Jong Nino Angelo Marta Ramírez Inne Feenstra, Onno Meeuwsen, Kris Reijersen van Buuren en Loes van Roozendaal
Maar eerst nog de laatste dag van: POSITIES
De expositie POSITIES is een vervolg op onze prachtige presentatie op de grote Berlijnse Beurs Positions afgelopen september, met dezelfde drie kunstenaars: J. de Konink, Iver Uhre Dahl en Daan Rietbergen. Voor meer informatie zie homepage
31 augustus t/m 29 september 2024: KLEURPOTLOOD
Een expositie met 12 kunstenaars die bij voorkeur werken met het materiaal waarmee we allemaal ooit hebben getekend: KLEURPOTLOOD.
Alexandra Duprez , Ninet Kaijser, Maeve van Klaveren, Margriet Oomen, Paul Klemann, Joline Kwakkenbos, Peter Miedema, Margriet Oomen, Patricia Paludanus, Suzanne Plomp, Paul de Reus, Robin Speijer, Sarah Yu Zeebroek.
Afgelopen:
8 juni tot en met 7 juli: Paul Faassen NU
Van 8 juni tot en met 7 juli was er de expositie met Volkskrant-tekenaar en kunstenaar Paul Faassen.
Zeer druk bezocht en ook overig heel succesvol.
Zwart op Wit
Van 23 maart tot en met 5 mei 2024 hadden we Zwart op Wit, een expositie met 6 kunstenaars die door het gebruik van zwart de meeste heldere beeldtaal bereiken: duidelijk, krachtig, modern. Te zien was werk van Nederlandse meesters Guido de Boer, Max Kisman, Daan Rietbergen, Martijn Sandberg, van de Franse kunstenaar Jean-Piere Le Bars en van Rozemarijn Westerink, van wie in de videoruimtes ook animatiewerk werd vertoond. De expositie werd geopend door Thomas Castro, conservator Grafische Vormgeving van het Stedelijk Museum Amsterdam.
ECHTER!
Een expositie met (hyper)realistische kunst, waarmee Moving Gallery aansluit bij de tentoonstelling Op Scherp in het Centraal Museum Utrecht, die loopt tot ene met 4 juni 2024 en is gewijd is aan fotorealisme in de schilderkunst. ECHTER! is een titel met een dubbele betekenis: op het eerste gezicht lijkt het echt, echter wel met de kanttekening dat het interessanter is dan dat.
Mooie deelnemers er mee van elf heel verschillende kunstenaars: Jhonie van Boeijen, Caja Boogers, Jeffrey Dunsbergen, Bobbi Essers, Jasper Hagenaar, Lieven Hendriks, Nonna Hoogland (keramiek), Florens Kool, Onno Meeuwsen, Robin Speijer en Ina van Zyl. Drie van deze 11 zijn ook te zien in de expositie in het Centraal Museum. Spannend, boeiend en goed!
UiTZiCHT
Een duo expositie met twee jonge Utrechtse kunstenaars: Anne Schillings en Anna Reerds.
Anne Schillings schildert liefst bonte landschappen, groot en klein, waarin de mens heel klein is. Het zijn kleurrijke tombola’s in een hedendaagse post-impressionistische stijl.
Anna Reerds gebruikt zelfgemaakte decors van stille stedelijke elementen die doen denken aan de wederopbouwperiode in Nederland in de jaren 50-70 en maakt daar hele nieuwe beelden van in foto en video. Een wonderlijk mengeling van vertrouwdheid en vervreemding.
De expositie liep tot en met zondag 14 januari 2024
Geweest:
The Book of Ruth: Ruthi Helbitz Cohen
De Moving Gallery in Utrecht toont van 21 oktober t/m 12 november de solo-expositie The Book of Ruth met werk van Ruthi Helbitz Cohen. De expositie ‘The book of Ruth’ bestaat uit schilderijen, werken op papier en video. Samen met de tentoonstellingen in Museum De Fundatie in Zwolle en Dat Bolwerck in Zutphen (januari 2024) geeft deze expositie een compleet overzicht van het recente werk van deze Israëlische kunstenares.
‘The Book of Ruth’ verwijst naar het verhaal uit het Oude Testament waarin de vrouw een duidelijke stem krijgt en waarin het ook gaat om solidariteit tussen volken. Relevante onderwerpen in deze ingewikkelde tijden. De vrouwen van Ruthi Helbitz Cohen zijn kwetsbaar en sterk tegelijk: de oerkracht van de vrouw.
‘The Book of Ruth’ opent op zaterdag 21 oktober om 16.30 uur in aanwezigheid van de kunstenaar. Daarna loopt de expositie tot en met zondag 12 november.
Over de Grens
Een expositie met 6 recent afgestudeerde academici die vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen om hier kunstacademie te volgen. Meer informatie op onze homepagina.
De Getekende Mens
De mens, de onuitputtelijke bron van inspiratie. En dus ook voor de kunst. De mens zijn we zelf en de mens is de ander.
Hoe die te tekenen? Het kan op véle manieren. Het kan op àlle manieren en op alle niveaus. In De Getekende Mens brachten we wij 5 kunstenaars samen die de mensfiguur centraal stellen bij kunst die ze maken. Het ging over de verbeelding van de mens in algemene zin. Figuurlijk getekend, abstract benaderd: we zien opmerkelijke verschillen: de buitenkant versus de binnenkant.
Ronny Delrue | Hans Lemmen | Sarah van der Pols | Maeve van Klaveren | Salomé Roodenburg
Laura van Mosselveld maakte een videoportret van de 5 kunstenaars: bekijk het hier
De expositie werd op vrijdag 25 augustus onder grote belangstelling geopend door Centraal Museum-directeur Bart Rutten.
Rutten memoreerde dat Moving Gallery de opening van Culturele seizoen had gekaapt en ging in gesprek met de 5 deelnemende kunstenaars. Het was een prachtige opening.
Salomé_Roodenburg_1
J. de Konink
De Moving Gallery is sinds juni weer open en kwam gelijk stevig voor de dag met een solo-expositie van Jenetta de Konink.
De grote ruimte heeft een metamorfose ondergaan. We zijn trots op het resultaat dat we met de hulp van onze vrienden hebben weten te bereiken. Voor Max Kisman is het een goede reden om ook onze affiches-lijn een nieuwe draai te geven.
Jenetta de Konink is een expressieve schilder die het grote doek niet schuwt. Zij mocht als eerste onze nieuwe ruimte vullen met een aantal van haar monumentale werken. Haar schilderijen zijn raadselachtig en ruig en zijn gemaakt met verschillende materialen. Sterk werk dat een groot publiek verdient.
Bij de opening ging Klaas Drupsteen met de kunstenaar in gesprek.
De expositie liep tot en met zondag 2 juli 2023
WIJ ZIJN HIER
Plaats: De Toonkamer, Oudegracht 341.
Nu we toch kunnen blijven in onze ruimte aan de Mgr van de Weteringstraat gaan we eerst nog verbouwen. En om niet uit beeld te raken doen we mee aan beurzen èn maken we nu een uitstapje naar elders in de stad. Akke Schutte had ons haar ruimte in De Toonkamer aangeboden zodat wij in elk geval dóór konden. Dat bleek uiteindelijk niet nodig nu de galerie dus niet gaat verhuizen. Maar we wilden wel even moven. Daarom hebben we samen met Akke de expositie WIJ ZIJN HIER gemaakt.
Moving Gallery en Toonkamer brengen elk 8 kunstenaars in met ieder 1 werk. Er was werk te bewonderen van 16 kunstenaars. Op het affiche staan de namen: linkerrijtje is van de MG, het rechter van De Toonkamer: een gezamenlijke expositie in drie kamers-en-suite, in dit historische pand waar de beroemde Nederlandse schilder Pyke Koch lange tijd woonde èn werkte.
De expositie liep van zaterdag 25 maart tot en met zondag 16 april 2023
Van Oers X3
De laatste expositie in onze ruimte aan de Mgr van de Weteringstraat was een bijzondere: drie talenten uit één gezin.
Suzanna van Oers was al een vaker te zien in of met de galerie, zoals recent op Art The Hague met haar intrigerende en humorvolle videowerk. Zij studeerde drie jaar geleden af aan de HKU en Moving Gallery toonde haar werk al tijdens een eerdere expositie en toonde het recent op Art The Hague. Haar oudere zus Romee studeerde af aan de academie St Joost in Breda en is succesvol met haar feeërieke en kleurrijke grote schilderijen die even subtiel als krachtig zijn. Vader Lauran van Oers deed de Willem de Kooning in Rotterdam, is tevens milieukundige aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zijn schilderijen en tekeningen zijn eveneens kleurrijk maar ook heel energiek.
Klaas Drupsteen zorgde er weer voor dat de opening sprankelend was, met onthullende interviews met het artistieke gezin.
REPLIKA
29 okt. – 6 nov. 2022
REPLIKA toonde het werk van de 3 winnaars van het Keep an Eye Photography Stipendium 2021: Teune Derks, Rens de Vries en Angel-Rose Oedit Doebé.
Keep an Eye biedt kunstenaars ontwikkelingstrajecten van een jaar. In deze expositie ging het om de winnaars van de discipline fotografie. Toch was het geen fotografie-tentoonstelling! Derks, Oedit Doebé, De Vries rekken de gebaande kaders van fotografie nadrukkelijk op. Hergebruikt glaswerk steekt af tegen glanzend roze Tedhe Medhe en zelfgebouwde kartonnen camera’s verzetten zich tegen vooropgezette voorwaarden van hun medium. Hedendaagse kunst.
COLLAGE!
1 okt – 23 okt 2022
Knippen en plakken. Dat doen we nu vooral achter de computer. En schaar en plaksel zijn niet meer nodig. Veel kunstenaars maken evenwel nog van deze werkwijze gebruik. Door bestaande elementen uit hun context te halen, naar een andere plek te brengen en daar vast te maken, wordt een nieuwe ordening gecreëerd.
Op zich een laagdrempelige werkmethode die, vooral op papier, een extra gelaagdheid toevoegt. Door gebruik te maken van bestaande afbeeldingen en foto’s kunnen vervreemdende effecten ontstaan. Er is sneller resultaat, maar het góed doen is toch echt een kunst. En dat willen we laten zien in deze expositie aan de hand van werken van zeven kunstenaars:
Caren van Herwaarden, Francine Claassen, Arno Kramer, Tinca Veerman, Anook Cleonne, Noor van der Brugge en Georgia Biggs.
Tijdens de opening op 1 oktober hield kunstkenner, essayist, kunstenaar Cornel Bierens een sterk verhaal over de collage. Het is hier te lezen: Cornel Bierens over Collage
EVENWICHT
20 augustus – 18 sept. 2022
Zomerexpositie met prachtige nieuwe werken van 3 zeer goede kunstenaars:
Maeve van Klaveren met verstilde tekeningen, Melle de Boer met rauwe abstracten en Elise van Staveren met haar indrukken van onderweg. Samengebracht in de galerie versterken met heel uiteenlopende stijlen ze elkaar.
Door elkaar tegenwicht te bieden ontstaat een verrassend evenwicht.
De expositie is van zaterdag 20 augustus tot en met zondag 18 september. Omdat in het eerste weekend de Vuelta om de wijk cirkelt vindt de officiële opening, met interviews door Klaas Drupsteen, plaats op zaterdag 27 augustus om 15.30 uur.
Verslaafd aan Oneindigheid
7 mei – 5 juni 2022
Jaap Godrie gebruikt figuratieve schilderijen om verslavende ideeën te verbeelden. Ideeën die ons denken in hun greep houden maar zelf vaak onzichtbaar blijven. Zijn schilderijen maken deel uit van ‘Verslaafd aan Oneindigheid’, het succesvolle boek dat hij samen met Walter Breukers maakte. De originele werken zijn voor het eerst te zien van 7 mei t/m 5 juni in de Moving Gallery Utrecht.
Als je de omslag van het boek Verslaafd aan Oneindigheid leest (hieronder), is het amper te geloven dat het vóór de Coronapandemie en de inval in Oekraïne is geschreven:
‘We leven in een vreemde tijd. Tot voor kort leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Nooit eerder was de mens zo veilig, zo rijk en zo gezond. Tegenwoordig haasten we ons van crisis naar crisis en vrezen we het allerergste. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar is het misgegaan? Breukers en Godrie laten zien dat onze problemen ver teruggaan en voortkomen uit een almaar groeiende verslaving aan één idee: Oneindigheid. Nu is de tijd om af te kicken.’
In dit actuele licht brengt Moving Gallery de expositie ‘Verslaafd aan Oneindigheid’ van kunstenaar-historicus Jaap Godrie en filosoof-biomedicus Walter Breukers. Een tentoonstelling waarin ons verlangen naar steeds meer, groter en beter centraal staan. De schilderijen zijn daarmee portretten van levensgevaarlijke gedachten.
Opening zaterdag 7 mei
Duur expositie: 7 mei tot en met 5 juni.
Works on Paper III
11 maart – 18 april 2022
Affiche Works on Paper 3
Papier, dat ogenschijnlijk zo kwetsbare materiaal, waarop zowel de aller-krachtigste als de meest ingetogen kunst mogelijk is.
Op zondag 13 maart ging Klaas Drupsteen in gesprek met de toen aanwezige kunstenaars. Vooral nieuwe namen maar ook eerdere deelnemers aan Works on Paper. Een heel uiteenlopende groep kunstenaars die één ding gemeen hebben: groot talent voor het maken van spannend werk op papier.
De deelnemers: Danielle Lemaire, Bob Mollema, Salomé Roodenburg, Roosmarijn ten Hoopen, Kevin Nieuwenhuis, Sabine Liedtke, Leo van Veldhuizen, Patricia Paludanus, Anne Schillings en Emmy Dijkstra uit Zweden en Alexandra Duprez uit Frankrijk .
De expositie is verlengd en alleen nog te bezoek op maandag 18 april (tweede paasdag).
12:00 tot 17:30. Op donderdag op afspraak. info@movinggellary.nl
Eerste paasdag is de galerie gesloten (17 april) gesloten!
Aletta Bos
(29 januari – 27 februari 2022)
Schilderijen, porselein en collages van Aletta Bos. Voor het eerst samengebracht in een solo-tentoonstelling.
Al een half leven professioneel actief in de kunst, maar pas nu komt Aletta Bos met haar eigen kunstenaarschap naar buiten. En gelijk groot! Ze weet alle ruimtes van de Moving Gallery te vullen met indrukwekkende kleurrijke schilderijen, intieme collages en intrigerende porseleinen miniaturen. Werk dat laveert tussen abstract en realistisch. Ze gebruikt geïllustreerde anatomieboeken, botanische afbeeldingen, herinneringen of ouder werk om uit te vinden hoe dingen werken: in de natuur, tussen mensen, tussen mannen en vrouwen, tussen ruimten. En ze nodigt de kijker uit hierover mee te denken.
Vertekend Beeld
(22 oktober – 21 november 2021)
Vertekend Beeld was een unieke overzichtsexpositie met werk van 12 toonaangevende tekenaars bekend van hun tekeningen in de dagbladen en nieuwsmedia: een mix van veelgevraagde toppers, snel opkomend talent en wereldsterren. Er is pràchtig werk te zien en te koop van Joost Swarte, Leonie Bos, Claudie de Cleen, Nastia Cistakova, Olivia Ettema, Paul Faassen, Isa Grutter, Johan Kleinjan, Tja Ling Hu, Luis Mendo, Jip van den Toorn en Sarah Yu Zeebroek. Veel tekeningen verschenen eerder in De Volkskrant, NRC, VPRO Gids, HP/De Tijd, De New Yorker, Wallpaper*, De Morgen e.a. Maar de tekenaars toonden ook hun vrije werk met een grote variatie aan onderwerpen. Daarmee ontstond een spannende en zeker ook inspirerende en kleurrijke expositie, die een goed beeld gaf van wat Nederland aan (politiek) tekenaars te bieden heeft.
In de ‘Kamer van vergeten Faam’ brachten we een top-tekenaar van weleer terug onder de aandacht, met een hommage aan Frits Müller (1932-2006) die in de jaren 80 de politieke tekeningen maakte voor NRC Handelsblad en de Haagse Post. Zijn originele tekeningen hadden we in bruikleen van het Persmuseum/Stichting Beeld en Geluid.
Lees de recensie van Vertekend Beeld in de NRC van vrijdag 29 oktober 2021.
Gathered Self
27 aug – 26 sept 2021
In een onrustige tijd, waarin mensen meer en meer beperkingen ondervinden, moeten wij onze aandacht verleggen naar ons zelf en onze directe omgeving. Deze tijd vraagt om zelfreflectie en herdefiniëren van wie wij zijn. Wie willen we graag zijn, hoe drukken we dit uit? Welke nieuwe rituelen ontstaan hier, en welke rituelen dienen ons niet langer? Welke dingen verzamelen we om ons comfortabel te voelen tijdens chaos?
Aan de hand van het werk van verschillende kunstenaars onderzoekt de groepstentoonstelling ‘Gathered Self’ hoe wij een relatie met onszelf vormen door onze omgeving. Door objecten, ervaringen, relaties en ideeën bijeen te brengen geven wij vorm aan wie wij zijn en wie we willen zijn. De nieuwe werken van Lisette van Hoogenhuyze, Yasmina Ajbilou, Iriée Zamblé, Georgia Biggs en Chase Middleton geven vorm aan dit proces van verzamelen. Zij laten zien hoe wij ons zelf verzamelen en opnieuw uitvinden. De tentoonstelling is samengesteld door curator Alyxandra Westwood.
Het bijbehorende publieksprogramma onderzoekt op interactieve wijze het centrale thema van ‘het zelf’ samen met verschillende doelgroepen uit de stad Utrecht. In verdiepende lezingen, workshops, rondleidingen en events komen alle kanten van het onderwerp aan bod. Op die manier wordt de expositie een een uitnodiging tot reflectie op de vraag: hoe geef jij vorm aan wie jij bent?
M. Magdalena
18 juni-11 juli 2021
Carolein Smit: Maria Magdalena (2021)
Maria Magdalena is de vrouw die Jezus na zijn opstanding als eerste zou hebben herkend. Haar rol en positie werden vervolgens in de bijbel al verschillend geduid en gewaardeerd, en door de eeuwen heen is daar nog veel aan toegevoegd. Hoe zien wij haar nu? Hoe wordt zij gezien in de hedendaagse kunst? Acht kunstenaars hebben zich door deze fascinerende vrouw laten inspireren. Naar aanleiding van de grote Maria Magdalena-tentoonstelling in Museum Catharijneconvent bracht gastcurator Chantal Breukers acht kunstenaars bijeen die zich lieten inspireren door deze Bijbelse figuur en gaven ons de gelegenheid kennis te maken met haar lichte én donkere facetten: Marc Mulders, Chantal Breukers, Carolein Smit, Daniëlle Luinge, Paul de Reus, Frans Franciscus, Diana Blok en Suzanna van Oers.
Bring Home what you can Hold
16 april / 31 mei 2021
Zeven enthousiaste jonge Utrechtse kunstenaars die werken vanuit één ateliergebouw in Overvecht maakten, op uitnodiging van Moving Gallery Utrecht, deze gezamenlijke etalagetentoonstelling in de ramen van de voormalige Broese.
Ze benaderen daarin de etalages als een huis, waarin elk raam een kamer in deze fictieve woning representeert.
Teksten over de ramen fungeren als een rondleider voor de huisbezichtiging. Hoogteverschillen, kruipruimtes en structuren zijn niet zozeer een realistisch decor maar geven suggestie van ruimtelijkheid in het huis. Met:
Annabelle Binnerts, Chaïm Dijkstra, Marianne van Aperen, Sandra Heemskerk, Caz Egelie, Jesse Strikwerda en Bart Lunenburg.
Een productie van Moving Gallery Utrecht, met dank aan Art Utrecht en gemeente Utrecht.
Works on Paper (II) in de galerie
(16 maart – 25 april 2021)
Na de (alweer derde) lockdown mogen we weer open. Vooralsnog op afspraak met steeds maximaal 2 personen tegelijk. Er is zóveel moois te zien: tekeningen, schilderingen, collages, zeefdrukken … van héél klein tot héél groot! Maar er ìs een rode draad: alle kunst is gemaakt op papier. Starring: Caren van Herwaarden, Kevin Nieuwenhuijs, Salomé Roodenburg, Margo van Berkum, Charlotte Mouwens, Max Kisman, Maaike Kramer, Leo van Veldhuizen, Choi Wong, Sabine Liedtke, Simon Uyterlinde, Marijn van Wilsum en Hanna de Haan. Kijk op de Homepage of ga naar de reserveringspagina voor een afspraak.
Kevin Nieuwenhuijs in vh Broese-etalage
(maart/april 2021)
In de etalage van voormalig de voormalige boekhandel Broese op de Stadhuisbrug / Oudegracht tonen we tot en met zondag 14 maart twee intrigerende werken van Kevin Nieuwenhuijs.
Kevin (1986) doorliep de HKU in Utrecht en woont + werkt in Zeist. Hij speelt in zijn werk graag met tegenstellingen en voert de illusie die schilderkunst is in vergaande mate door. Taferelen zijn van dichtbij niet wat ze van afstand lijken te zijn. Hanteert daarvoor wel een geheel eigen techniek met heel brede kwasten en penselen.
Beide werken in deze etalage zijn acryl op paneel, waaruit een vorm – als het ware – is uitgehouwen.
Links: Zonderzijn/ liggend blauwzwart) 100 x 150 cm | 2020, € 2800,-
Rechts: Zonderzijn / paarssteen) 100 x 150 cm | 2020, € 2800,-
Raakvlakken in vh Broese
(dec 2020-feb 2021)
In de periode medio december 2020 tot 9 februari toonden we – eveneens in Broese-etalage – 4 werken die ook hingen in onze succesvolle expositie RAAKVLAKKEN (28 november – 20 december)
Van links naar rechts:
Maeve van Klaveren: Splendid Isolation (2020) pastel potlood, soft pastel en aquarel op papier (30 x 30, met lijst 37,5 x 37,5) prijs, inclusief lijst met museumglas : € 590
Rik Berkhout: Geometric Painting #5 (2020) acryl op linnen, 160 x 130 cm, € 2900
Maeve van Klaveren: Girl in Curtain Room (2018) pastel potlood, soft pastel en aquarel op papier (87 x 124 cm) € 1700
Rik Berkhout: Geometric Painting #1 (2018) acryl op linnen, 30 x 40 cm, € 580 incl. lijst
Nov/Dec 2020 … RAAKVLAKKEN
Rik Berkhout en Maeve van Klaveren: 28 november – 20 december 2020
Maeve van Klaverens tekeningen in krijt, potlood en aquarelverf zijn uiterst ingetogen. We zien jonge vrouwen in schijnbare contemplatie, zich ogenschijnlijk niet bewust van welke kijker ook.
Het echte leven moet nog beginnen. Op andere plaatsen zien we armen en handen. Handen die intens aanraken en vasthouden. Dat wat we nu zo weinig mogen en wat velen zo dringend nodig hebben. Bij Maeve zijn de handen vrij om te voelen. Geen restricties.
Ogenschijnlijk is het contrast met de grafische voorstellingen van Rik Berkhout waarmee ze in deze expositie woorden gecombineerd, groot: zéker niet ingetogen maar nog wel in control. Schilderijen over ritme, licht en schaduw. Net als de tekeningen van Maeve zijn de schilderijen van Rik opgebouwd uit kleurvakken. De verrassing was dat de paletten van beide kunstenaars raakvlakken bleken te hebben: in hun kleurtonen worden ze familie van elkaar.
Rik laat in een andere ruimte ook schilderijen zien met letters, teksten : zijn Typopaintings.
Sept/okt 2020 … It’s a Jungle!
12 september – 4 oktober 2020
It’s a Jungle was een heel speciale – multimediale – expositie: zeven kunstenaars lieten zich inspireren door de wildernis in de stad en creëerden een urban jungle in onze galerie. Naar een idee van Jolanda Schouten, en verder met Melanie Bosboom, Reinier Lagendijk, Shirley Welten, Solar Infusion, Wild Ei en Anke Roder. Op zaterdag 12 september hadden we de opening. Klaas Drupsteen interviewde de deelnemende kunstenaars.
Ook organiseerden we Art Mediation-tours door Shirley Welten. Art Mediation is een – door het MoMA in New York ontwikkelde – methode om met een kleine groep aan de hand van een begeleider, wat langer bij getoonde kunst stil te staan teneinde die beter te zien. De begeleider (de mediator) wil de bezoeker vertragen om vragen te stellen, reacties te verzamelen en meningen te bespreken. Zo vormen de percepties van de groep de basis voor een collectief begrip van de getoonde kunstwerken.
Curator Jolanda Schouten over het ontstaan van deze expositie: “In de hortus concluses van de stad, tussen de straatstenen, op hele kleine braakliggende landjes, tegen gevels woekert een jungle. Misschien zoals Mondriaanzijn horizontalen en verticalen nodig had om een beeldtaal te vinden, kan ik vanuit een structuur los gaan, vloeien. Met mijn aan elkaar geplakte vellen bamboepapier, met mijn schema’s, mijn kalenders en weekplanningen. Daar dwars doorheen. De jungle in mijn hoofd.
Met een piepkleine paarse aubergine in mijn handpalm, uit mijn stadstuin van postzegelformaat stond ik tegenover hem. Dieppaars en supertrots. Ik vertelde over mijn tuinen, mijn haast wellustige liefde voor het wroeten in de aarde, over hoe gelukkig ik daarvan word, hoe ik tot rust kom, hoe ik kan zinken in mijn lichaam. Hetzelfde gevoel dat me overkomt me bij het schilderen van mijn enorme aquarellen, in dat ene moment van samenvallen met een penseel, met paarse waterverf bijvoorbeeld.”
Film Art Forever over Jolanda Schouten
Film Art Forever over Melanie Bosboom
Film Art Forever over ‘Wild Ei’
Juni 2020 BETONGOLD : de stadslandschappen van Frans van Tartwijk
De schilderijen van Frans van Tartwijk (1963; woon/werk Amsterdam) in deze expositie tonen vooral stadslandschappen. Je kijkt naar steden die je denkt te herkennen. Ze imponeren door hun groteske gebouwen. Dat alles surrealistisch is zie je pas op het tweede gezicht. Dat komt doordat wat je ziet éigenlijk ook niet ònmogelijk is. De sfeer van lokkende stedentrips in de magazines van vliegmaatschappijen in de rugleuning voor je. Inclusief enige bewustzijnsvernauwing vanwege het slaaptekort. Het lijkt tegelijk ergens en nergens op.
Tevens is in deze expositie nieuw werk te zien van Salomé Roodenburg (1994), met wie we onze allereerste expositie hadden in 2018.
In verband met Corona zonder officiële opening van vrijdag 12 juni en daarna gedurende 3 zaterdagen en zondagen van 12:00 tot 17:00 uur. In het eerste maakt de openstelling onderdeel uit van de Art Walk van de Utrechtse galeries.
Jan Feb 2020 … Max Kisman: “Das tragische Schicksal des Heldentums”
Solo-expositie van deze internationaal gekende Nederlandse top-ontwerper en illustrator Max Kisman met Indonesische roots. Speciaal voor de Moving Gallery maakte Max een zeer bijzondere installatie-expositie, die gaat over de tragiek van de ongekozen vrijblijvendheid.
Opening zaterdag 18 januari door een andere grootheid uit de wereld van grafisch design en illustratie: Joost Swarte.
Openstelling : 18 & 19 januari, 24, 25 en 26 januari en 31 januari en 1 & 2 februari.
Ook op vrijdagavond 24 januari (18:00-21:00 uur) geopend in verband met de Art walk!
Nov. 2019 … New Waves : Herfstexpositie
Nieuw en verrassend werk van Nieuwe kunstenaars (althans voor Utrecht):
Melle de Boer, Janneke Berendsen, Suzanna van Oers, Floor Milou Smit, Akycha Tegelaar
Juli 2019 … Works on Paper : Zomerexpositie
Vóór het begin van de zomervakantie brengen we een expositie van werken op papier van 10 kunstenaars:
Jasper Hagenaar, Max Kisman, Noor van der Brugge, Leo van Veldhoven, Raymond Boekelder, Sabine Liedtke, Kevin Nieuwenhuis, Astrid Oudheusden, Salomé Roodenburg, Roland Sohier en Arnoud van Mosselveld.
Moving Gallery, Utrecht
za/zo 6 en 7 juli en za/zo 13 en 14 juli 2019 van 12:00 tot 17:00 uur
April 2019 … Elma Čavčić
31.03.2019 – 14.04.2019
De tweede expositie van de Moving Gallery draaide om Elma Čavčić. Zij studeerde in 2017 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar afstudeerwerk verbeeldde ze op een kleurrijke en symbolische manier de verhalen van haar moeder over de vluchtperiode uit Bosnië begin jaren negentig. In haar huidige werk speelt ze met de fascinatie voor macht, pracht en praal. Zij voegt de ironie en symboliek samen waardoor feestelijke en tegelijkertijd onheilspellende schilderijen en keramisch werk ontstaan.
Oktober 2018 … Salomé Roodenburg
De in 2018 afgestudeerde kunstenares Salomé Roodenburg (1994) opende met een expositie van eindexamenwerk en nieuw werk dat zij in de zomer van 2018 heeft gemaakt. Salomé studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam, bij de afdeling Beeld & Taal. Op deze tweeledige opleiding ontwikkelde zij beeldend werk, bestaande uit schilderijen, tekeningen en soms sculpturen, èn een dichtbundel.
Omdat Salomé beeldend werkt met zowel beeld àls taal, zoekt zij ook manieren om deze kunstuitingsvormen te laten samenvallen in, bijvoorbeeld, een tentoonstelling. Niet op een letterlijke of illustratieve manier, maar op een associatieve manier, waarbij ze wel probeert tekst en beeld op hetzelfde vlak te laten afspelen, in plaats van op bladzijdes en muren.
Salomé wil bereiken dat de toeschouwer tijdens het bekijken van het werk het gevoel heeft dat er een proces gaande is; dat men niet naar een eindpunt kijkt, maar naar een levend werk: een eigen wereld die voor de toeschouwer even intrigerend als toegankelijk is.
5 oktober tot en met 27 oktober 2024: POSITIES
Zaterdag 5 oktober om 16:00 opent Klaas Drupsteen om 16:00 de expositie POSITIES, die een vervolg is op onze prachtige presentatie op de grote Berlijnse Beurs Positions afgelopen september, met dezelfde drie kunstenaars: J. de Konink, Iver Uhre Dahl en Daan Rietbergen. Voor meer informatie zie homepage
31 augustus t/m 29 september 2024: KLEURPOTLOOD
Een expositie met 12 kunstenaars die bij voorkeur werken met het materiaal waarmee we allemaal ooit hebben getekend: KLEURPOTLOOD.
Alexandra Duprez , Ninet Kaijser, Maeve van Klaveren, Margriet Oomen, Paul Klemann, Joline Kwakkenbos, Peter Miedema, Margriet Oomen, Patricia Paludanus, Suzanne Plomp, Paul de Reus, Robin Speijer, Sarah Yu Zeebroek.
Afgelopen:
8 juni tot en met 7 juli: Paul Faassen NU
Van 8 juni tot en met 7 juli is er de expositie met Volkskrant-tekenaar en kunstenaar Paul Faassen. Zie onze homepage
Zwart op Wit
Van 23 maart tot en met 5 mei 2024 hadden we Zwart op Wit, een expositie met 6 kunstenaars die door het gebruik van zwart de meeste heldere beeldtaal bereiken: duidelijk, krachtig, modern. Te zien was werk van Nederlandse meesters Guido de Boer, Max Kisman, Daan Rietbergen, Martijn Sandberg, van de Franse kunstenaar Jean-Piere Le Bars en van Rozemarijn Westerink, van wie in de videoruimtes ook animatiewerk werd vertoond. De expositie werd geopend door Thomas Castro, conservator Grafische Vormgeving van het Stedelijk Museum Amsterdam.
ECHTER!
Een expositie met (hyper)realistische kunst, waarmee Moving Gallery aansluit bij de tentoonstelling Op Scherp in het Centraal Museum Utrecht, die loopt tot ene met 4 juni 2024 en is gewijd is aan fotorealisme in de schilderkunst. ECHTER! is een titel met een dubbele betekenis: op het eerste gezicht lijkt het echt, echter wel met de kanttekening dat het interessanter is dan dat.
Mooie deelnemers er mee van elf heel verschillende kunstenaars: Jhonie van Boeijen, Caja Boogers, Jeffrey Dunsbergen, Bobbi Essers, Jasper Hagenaar, Lieven Hendriks, Nonna Hoogland (keramiek), Florens Kool, Onno Meeuwsen, Robin Speijer en Ina van Zyl. Drie van deze 11 zijn ook te zien in de expositie in het Centraal Museum. Spannend, boeiend en goed!
UiTZiCHT
Een duo expositie met twee jonge Utrechtse kunstenaars: Anne Schillings en Anna Reerds.
Anne Schillings schildert liefst bonte landschappen, groot en klein, waarin de mens heel klein is. Het zijn kleurrijke tombola’s in een hedendaagse post-impressionistische stijl.
Anna Reerds gebruikt zelfgemaakte decors van stille stedelijke elementen die doen denken aan de wederopbouwperiode in Nederland in de jaren 50-70 en maakt daar hele nieuwe beelden van in foto en video. Een wonderlijk mengeling van vertrouwdheid en vervreemding.
De expositie liep tot en met zondag 14 januari 2024
Geweest:
The Book of Ruth: Ruthi Helbitz Cohen
De Moving Gallery in Utrecht toont van 21 oktober t/m 12 november de solo-expositie The Book of Ruth met werk van Ruthi Helbitz Cohen. De expositie ‘The book of Ruth’ bestaat uit schilderijen, werken op papier en video. Samen met de tentoonstellingen in Museum De Fundatie in Zwolle en Dat Bolwerck in Zutphen (januari 2024) geeft deze expositie een compleet overzicht van het recente werk van deze Israëlische kunstenares.
‘The Book of Ruth’ verwijst naar het verhaal uit het Oude Testament waarin de vrouw een duidelijke stem krijgt en waarin het ook gaat om solidariteit tussen volken. Relevante onderwerpen in deze ingewikkelde tijden. De vrouwen van Ruthi Helbitz Cohen zijn kwetsbaar en sterk tegelijk: de oerkracht van de vrouw.
‘The Book of Ruth’ opent op zaterdag 21 oktober om 16.30 uur in aanwezigheid van de kunstenaar. Daarna loopt de expositie tot en met zondag 12 november.
Over de Grens
Een expositie met 6 recent afgestudeerde academici die vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen om hier kunstacademie te volgen. Meer informatie op onze homepagina.
De Getekende Mens
De mens, de onuitputtelijke bron van inspiratie. En dus ook voor de kunst. De mens zijn we zelf en de mens is de ander.
Hoe die te tekenen? Het kan op véle manieren. Het kan op àlle manieren en op alle niveaus. In De Getekende Mens brachten we wij 5 kunstenaars samen die de mensfiguur centraal stellen bij kunst die ze maken. Het ging over de verbeelding van de mens in algemene zin. Figuurlijk getekend, abstract benaderd: we zien opmerkelijke verschillen: de buitenkant versus de binnenkant.
Ronny Delrue | Hans Lemmen | Sarah van der Pols | Maeve van Klaveren | Salomé Roodenburg
Laura van Mosselveld maakte een videoportret van de 5 kunstenaars: bekijk het hier
De expositie werd op vrijdag 25 augustus onder grote belangstelling geopend door Centraal Museum-directeur Bart Rutten.
Rutten memoreerde dat Moving Gallery de opening van Culturele seizoen had gekaapt en ging in gesprek met de 5 deelnemende kunstenaars. Het was een prachtige opening.
Salomé_Roodenburg_1
J. de Konink
De Moving Gallery is sinds juni weer open en kwam gelijk stevig voor de dag met een solo-expositie van Jenetta de Konink.
De grote ruimte heeft een metamorfose ondergaan. We zijn trots op het resultaat dat we met de hulp van onze vrienden hebben weten te bereiken. Voor Max Kisman is het een goede reden om ook onze affiches-lijn een nieuwe draai te geven.
Jenetta de Konink is een expressieve schilder die het grote doek niet schuwt. Zij mocht als eerste onze nieuwe ruimte vullen met een aantal van haar monumentale werken. Haar schilderijen zijn raadselachtig en ruig en zijn gemaakt met verschillende materialen. Sterk werk dat een groot publiek verdient.
Bij de opening ging Klaas Drupsteen met de kunstenaar in gesprek.
De expositie liep tot en met zondag 2 juli 2023
WIJ ZIJN HIER
Plaats: De Toonkamer, Oudegracht 341.
Nu we toch kunnen blijven in onze ruimte aan de Mgr van de Weteringstraat gaan we eerst nog verbouwen. En om niet uit beeld te raken doen we mee aan beurzen èn maken we nu een uitstapje naar elders in de stad. Akke Schutte had ons haar ruimte in De Toonkamer aangeboden zodat wij in elk geval dóór konden. Dat bleek uiteindelijk niet nodig nu de galerie dus niet gaat verhuizen. Maar we wilden wel even moven. Daarom hebben we samen met Akke de expositie WIJ ZIJN HIER gemaakt.
Moving Gallery en Toonkamer brengen elk 8 kunstenaars in met ieder 1 werk. Er was werk te bewonderen van 16 kunstenaars. Op het affiche staan de namen: linkerrijtje is van de MG, het rechter van De Toonkamer: een gezamenlijke expositie in drie kamers-en-suite, in dit historische pand waar de beroemde Nederlandse schilder Pyke Koch lange tijd woonde èn werkte.
De expositie liep van zaterdag 25 maart tot en met zondag 16 april 2023
Van Oers X3
De laatste expositie in onze ruimte aan de Mgr van de Weteringstraat was een bijzondere: drie talenten uit één gezin.
Suzanna van Oers was al een vaker te zien in of met de galerie, zoals recent op Art The Hague met haar intrigerende en humorvolle videowerk. Zij studeerde drie jaar geleden af aan de HKU en Moving Gallery toonde haar werk al tijdens een eerdere expositie en toonde het recent op Art The Hague. Haar oudere zus Romee studeerde af aan de academie St Joost in Breda en is succesvol met haar feeërieke en kleurrijke grote schilderijen die even subtiel als krachtig zijn. Vader Lauran van Oers deed de Willem de Kooning in Rotterdam, is tevens milieukundige aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zijn schilderijen en tekeningen zijn eveneens kleurrijk maar ook heel energiek.
Klaas Drupsteen zorgde er weer voor dat de opening sprankelend was, met onthullende interviews met het artistieke gezin.
REPLIKA
29 okt. – 6 nov. 2022
REPLIKA toonde het werk van de 3 winnaars van het Keep an Eye Photography Stipendium 2021: Teune Derks, Rens de Vries en Angel-Rose Oedit Doebé.
Keep an Eye biedt kunstenaars ontwikkelingstrajecten van een jaar. In deze expositie ging het om de winnaars van de discipline fotografie. Toch was het geen fotografie-tentoonstelling! Derks, Oedit Doebé, De Vries rekken de gebaande kaders van fotografie nadrukkelijk op. Hergebruikt glaswerk steekt af tegen glanzend roze Tedhe Medhe en zelfgebouwde kartonnen camera’s verzetten zich tegen vooropgezette voorwaarden van hun medium. Hedendaagse kunst.
COLLAGE!
1 okt – 23 okt 2022
Knippen en plakken. Dat doen we nu vooral achter de computer. En schaar en plaksel zijn niet meer nodig. Veel kunstenaars maken evenwel nog van deze werkwijze gebruik. Door bestaande elementen uit hun context te halen, naar een andere plek te brengen en daar vast te maken, wordt een nieuwe ordening gecreëerd.
Op zich een laagdrempelige werkmethode die, vooral op papier, een extra gelaagdheid toevoegt. Door gebruik te maken van bestaande afbeeldingen en foto’s kunnen vervreemdende effecten ontstaan. Er is sneller resultaat, maar het góed doen is toch echt een kunst. En dat willen we laten zien in deze expositie aan de hand van werken van zeven kunstenaars:
Caren van Herwaarden, Francine Claassen, Arno Kramer, Tinca Veerman, Anook Cleonne, Noor van der Brugge en Georgia Biggs.
Tijdens de opening op 1 oktober hield kunstkenner, essayist, kunstenaar Cornel Bierens een sterk verhaal over de collage. Het is hier te lezen: Cornel Bierens over Collage
EVENWICHT
20 augustus – 18 sept. 2022
Zomerexpositie met prachtige nieuwe werken van 3 zeer goede kunstenaars:
Maeve van Klaveren met verstilde tekeningen, Melle de Boer met rauwe abstracten en Elise van Staveren met haar indrukken van onderweg. Samengebracht in de galerie versterken met heel uiteenlopende stijlen ze elkaar.
Door elkaar tegenwicht te bieden ontstaat een verrassend evenwicht.
De expositie is van zaterdag 20 augustus tot en met zondag 18 september. Omdat in het eerste weekend de Vuelta om de wijk cirkelt vindt de officiële opening, met interviews door Klaas Drupsteen, plaats op zaterdag 27 augustus om 15.30 uur.
Verslaafd aan Oneindigheid
7 mei – 5 juni 2022
Jaap Godrie gebruikt figuratieve schilderijen om verslavende ideeën te verbeelden. Ideeën die ons denken in hun greep houden maar zelf vaak onzichtbaar blijven. Zijn schilderijen maken deel uit van ‘Verslaafd aan Oneindigheid’, het succesvolle boek dat hij samen met Walter Breukers maakte. De originele werken zijn voor het eerst te zien van 7 mei t/m 5 juni in de Moving Gallery Utrecht.
Als je de omslag van het boek Verslaafd aan Oneindigheid leest (hieronder), is het amper te geloven dat het vóór de Coronapandemie en de inval in Oekraïne is geschreven:
‘We leven in een vreemde tijd. Tot voor kort leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Nooit eerder was de mens zo veilig, zo rijk en zo gezond. Tegenwoordig haasten we ons van crisis naar crisis en vrezen we het allerergste. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar is het misgegaan? Breukers en Godrie laten zien dat onze problemen ver teruggaan en voortkomen uit een almaar groeiende verslaving aan één idee: Oneindigheid. Nu is de tijd om af te kicken.’
In dit actuele licht brengt Moving Gallery de expositie ‘Verslaafd aan Oneindigheid’ van kunstenaar-historicus Jaap Godrie en filosoof-biomedicus Walter Breukers. Een tentoonstelling waarin ons verlangen naar steeds meer, groter en beter centraal staan. De schilderijen zijn daarmee portretten van levensgevaarlijke gedachten.
Opening zaterdag 7 mei
Duur expositie: 7 mei tot en met 5 juni.
Works on Paper III
11 maart – 18 april 2022
Affiche Works on Paper 3
Papier, dat ogenschijnlijk zo kwetsbare materiaal, waarop zowel de aller-krachtigste als de meest ingetogen kunst mogelijk is.
Op zondag 13 maart ging Klaas Drupsteen in gesprek met de toen aanwezige kunstenaars. Vooral nieuwe namen maar ook eerdere deelnemers aan Works on Paper. Een heel uiteenlopende groep kunstenaars die één ding gemeen hebben: groot talent voor het maken van spannend werk op papier.
De deelnemers: Danielle Lemaire, Bob Mollema, Salomé Roodenburg, Roosmarijn ten Hoopen, Kevin Nieuwenhuis, Sabine Liedtke, Leo van Veldhuizen, Patricia Paludanus, Anne Schillings en Emmy Dijkstra uit Zweden en Alexandra Duprez uit Frankrijk .
De expositie is verlengd en alleen nog te bezoek op maandag 18 april (tweede paasdag).
12:00 tot 17:30. Op donderdag op afspraak. info@movinggellary.nl
Eerste paasdag is de galerie gesloten (17 april) gesloten!
Aletta Bos
(29 januari – 27 februari 2022)
Schilderijen, porselein en collages van Aletta Bos. Voor het eerst samengebracht in een solo-tentoonstelling.
Al een half leven professioneel actief in de kunst, maar pas nu komt Aletta Bos met haar eigen kunstenaarschap naar buiten. En gelijk groot! Ze weet alle ruimtes van de Moving Gallery te vullen met indrukwekkende kleurrijke schilderijen, intieme collages en intrigerende porseleinen miniaturen. Werk dat laveert tussen abstract en realistisch. Ze gebruikt geïllustreerde anatomieboeken, botanische afbeeldingen, herinneringen of ouder werk om uit te vinden hoe dingen werken: in de natuur, tussen mensen, tussen mannen en vrouwen, tussen ruimten. En ze nodigt de kijker uit hierover mee te denken.
Vertekend Beeld
(22 oktober – 21 november 2021)
Vertekend Beeld was een unieke overzichtsexpositie met werk van 12 toonaangevende tekenaars bekend van hun tekeningen in de dagbladen en nieuwsmedia: een mix van veelgevraagde toppers, snel opkomend talent en wereldsterren. Er is pràchtig werk te zien en te koop van Joost Swarte, Leonie Bos, Claudie de Cleen, Nastia Cistakova, Olivia Ettema, Paul Faassen, Isa Grutter, Johan Kleinjan, Tja Ling Hu, Luis Mendo, Jip van den Toorn en Sarah Yu Zeebroek. Veel tekeningen verschenen eerder in De Volkskrant, NRC, VPRO Gids, HP/De Tijd, De New Yorker, Wallpaper*, De Morgen e.a. Maar de tekenaars toonden ook hun vrije werk met een grote variatie aan onderwerpen. Daarmee ontstond een spannende en zeker ook inspirerende en kleurrijke expositie, die een goed beeld gaf van wat Nederland aan (politiek) tekenaars te bieden heeft.
In de ‘Kamer van vergeten Faam’ brachten we een top-tekenaar van weleer terug onder de aandacht, met een hommage aan Frits Müller (1932-2006) die in de jaren 80 de politieke tekeningen maakte voor NRC Handelsblad en de Haagse Post. Zijn originele tekeningen hadden we in bruikleen van het Persmuseum/Stichting Beeld en Geluid.
Lees de recensie van Vertekend Beeld in de NRC van vrijdag 29 oktober 2021.
Gathered Self
27 aug – 26 sept 2021
In een onrustige tijd, waarin mensen meer en meer beperkingen ondervinden, moeten wij onze aandacht verleggen naar ons zelf en onze directe omgeving. Deze tijd vraagt om zelfreflectie en herdefiniëren van wie wij zijn. Wie willen we graag zijn, hoe drukken we dit uit? Welke nieuwe rituelen ontstaan hier, en welke rituelen dienen ons niet langer? Welke dingen verzamelen we om ons comfortabel te voelen tijdens chaos?
Aan de hand van het werk van verschillende kunstenaars onderzoekt de groepstentoonstelling ‘Gathered Self’ hoe wij een relatie met onszelf vormen door onze omgeving. Door objecten, ervaringen, relaties en ideeën bijeen te brengen geven wij vorm aan wie wij zijn en wie we willen zijn. De nieuwe werken van Lisette van Hoogenhuyze, Yasmina Ajbilou, Iriée Zamblé, Georgia Biggs en Chase Middleton geven vorm aan dit proces van verzamelen. Zij laten zien hoe wij ons zelf verzamelen en opnieuw uitvinden. De tentoonstelling is samengesteld door curator Alyxandra Westwood.
Het bijbehorende publieksprogramma onderzoekt op interactieve wijze het centrale thema van ‘het zelf’ samen met verschillende doelgroepen uit de stad Utrecht. In verdiepende lezingen, workshops, rondleidingen en events komen alle kanten van het onderwerp aan bod. Op die manier wordt de expositie een een uitnodiging tot reflectie op de vraag: hoe geef jij vorm aan wie jij bent?
M. Magdalena
18 juni-11 juli 2021
Carolein Smit: Maria Magdalena (2021)
Maria Magdalena is de vrouw die Jezus na zijn opstanding als eerste zou hebben herkend. Haar rol en positie werden vervolgens in de bijbel al verschillend geduid en gewaardeerd, en door de eeuwen heen is daar nog veel aan toegevoegd. Hoe zien wij haar nu? Hoe wordt zij gezien in de hedendaagse kunst? Acht kunstenaars hebben zich door deze fascinerende vrouw laten inspireren. Naar aanleiding van de grote Maria Magdalena-tentoonstelling in Museum Catharijneconvent bracht gastcurator Chantal Breukers acht kunstenaars bijeen die zich lieten inspireren door deze Bijbelse figuur en gaven ons de gelegenheid kennis te maken met haar lichte én donkere facetten: Marc Mulders, Chantal Breukers, Carolein Smit, Daniëlle Luinge, Paul de Reus, Frans Franciscus, Diana Blok en Suzanna van Oers.
Bring Home what you can Hold
16 april / 31 mei 2021
Zeven enthousiaste jonge Utrechtse kunstenaars die werken vanuit één ateliergebouw in Overvecht maakten, op uitnodiging van Moving Gallery Utrecht, deze gezamenlijke etalagetentoonstelling in de ramen van de voormalige Broese.
Ze benaderen daarin de etalages als een huis, waarin elk raam een kamer in deze fictieve woning representeert.
Teksten over de ramen fungeren als een rondleider voor de huisbezichtiging. Hoogteverschillen, kruipruimtes en structuren zijn niet zozeer een realistisch decor maar geven suggestie van ruimtelijkheid in het huis. Met:
Annabelle Binnerts, Chaïm Dijkstra, Marianne van Aperen, Sandra Heemskerk, Caz Egelie, Jesse Strikwerda en Bart Lunenburg.
Een productie van Moving Gallery Utrecht, met dank aan Art Utrecht en gemeente Utrecht.
Works on Paper (II) in de galerie
(16 maart – 25 april 2021)
Na de (alweer derde) lockdown mogen we weer open. Vooralsnog op afspraak met steeds maximaal 2 personen tegelijk. Er is zóveel moois te zien: tekeningen, schilderingen, collages, zeefdrukken … van héél klein tot héél groot! Maar er ìs een rode draad: alle kunst is gemaakt op papier. Starring: Caren van Herwaarden, Kevin Nieuwenhuijs, Salomé Roodenburg, Margo van Berkum, Charlotte Mouwens, Max Kisman, Maaike Kramer, Leo van Veldhuizen, Choi Wong, Sabine Liedtke, Simon Uyterlinde, Marijn van Wilsum en Hanna de Haan. Kijk op de Homepage of ga naar de reserveringspagina voor een afspraak.
Kevin Nieuwenhuijs in vh Broese-etalage
(maart/april 2021)
In de etalage van voormalig de voormalige boekhandel Broese op de Stadhuisbrug / Oudegracht tonen we tot en met zondag 14 maart twee intrigerende werken van Kevin Nieuwenhuijs.
Kevin (1986) doorliep de HKU in Utrecht en woont + werkt in Zeist. Hij speelt in zijn werk graag met tegenstellingen en voert de illusie die schilderkunst is in vergaande mate door. Taferelen zijn van dichtbij niet wat ze van afstand lijken te zijn. Hanteert daarvoor wel een geheel eigen techniek met heel brede kwasten en penselen.
Beide werken in deze etalage zijn acryl op paneel, waaruit een vorm – als het ware – is uitgehouwen.
Links: Zonderzijn/ liggend blauwzwart) 100 x 150 cm | 2020, € 2800,-
Rechts: Zonderzijn / paarssteen) 100 x 150 cm | 2020, € 2800,-
Raakvlakken in vh Broese
(dec 2020-feb 2021)
In de periode medio december 2020 tot 9 februari toonden we – eveneens in Broese-etalage – 4 werken die ook hingen in onze succesvolle expositie RAAKVLAKKEN (28 november – 20 december)
Van links naar rechts:
Maeve van Klaveren: Splendid Isolation (2020) pastel potlood, soft pastel en aquarel op papier (30 x 30, met lijst 37,5 x 37,5) prijs, inclusief lijst met museumglas : € 590
Rik Berkhout: Geometric Painting #5 (2020) acryl op linnen, 160 x 130 cm, € 2900
Maeve van Klaveren: Girl in Curtain Room (2018) pastel potlood, soft pastel en aquarel op papier (87 x 124 cm) € 1700
Rik Berkhout: Geometric Painting #1 (2018) acryl op linnen, 30 x 40 cm, € 580 incl. lijst
Nov/Dec 2020 … RAAKVLAKKEN
Rik Berkhout en Maeve van Klaveren: 28 november – 20 december 2020
Maeve van Klaverens tekeningen in krijt, potlood en aquarelverf zijn uiterst ingetogen. We zien jonge vrouwen in schijnbare contemplatie, zich ogenschijnlijk niet bewust van welke kijker ook.
Het echte leven moet nog beginnen. Op andere plaatsen zien we armen en handen. Handen die intens aanraken en vasthouden. Dat wat we nu zo weinig mogen en wat velen zo dringend nodig hebben. Bij Maeve zijn de handen vrij om te voelen. Geen restricties.
Ogenschijnlijk is het contrast met de grafische voorstellingen van Rik Berkhout waarmee ze in deze expositie woorden gecombineerd, groot: zéker niet ingetogen maar nog wel in control. Schilderijen over ritme, licht en schaduw. Net als de tekeningen van Maeve zijn de schilderijen van Rik opgebouwd uit kleurvakken. De verrassing was dat de paletten van beide kunstenaars raakvlakken bleken te hebben: in hun kleurtonen worden ze familie van elkaar.
Rik laat in een andere ruimte ook schilderijen zien met letters, teksten : zijn Typopaintings.
Sept/okt 2020 … It’s a Jungle!
12 september – 4 oktober 2020
It’s a Jungle was een heel speciale – multimediale – expositie: zeven kunstenaars lieten zich inspireren door de wildernis in de stad en creëerden een urban jungle in onze galerie. Naar een idee van Jolanda Schouten, en verder met Melanie Bosboom, Reinier Lagendijk, Shirley Welten, Solar Infusion, Wild Ei en Anke Roder. Op zaterdag 12 september hadden we de opening. Klaas Drupsteen interviewde de deelnemende kunstenaars.
Ook organiseerden we Art Mediation-tours door Shirley Welten. Art Mediation is een – door het MoMA in New York ontwikkelde – methode om met een kleine groep aan de hand van een begeleider, wat langer bij getoonde kunst stil te staan teneinde die beter te zien. De begeleider (de mediator) wil de bezoeker vertragen om vragen te stellen, reacties te verzamelen en meningen te bespreken. Zo vormen de percepties van de groep de basis voor een collectief begrip van de getoonde kunstwerken.
Curator Jolanda Schouten over het ontstaan van deze expositie: “In de hortus concluses van de stad, tussen de straatstenen, op hele kleine braakliggende landjes, tegen gevels woekert een jungle. Misschien zoals Mondriaanzijn horizontalen en verticalen nodig had om een beeldtaal te vinden, kan ik vanuit een structuur los gaan, vloeien. Met mijn aan elkaar geplakte vellen bamboepapier, met mijn schema’s, mijn kalenders en weekplanningen. Daar dwars doorheen. De jungle in mijn hoofd.
Met een piepkleine paarse aubergine in mijn handpalm, uit mijn stadstuin van postzegelformaat stond ik tegenover hem. Dieppaars en supertrots. Ik vertelde over mijn tuinen, mijn haast wellustige liefde voor het wroeten in de aarde, over hoe gelukkig ik daarvan word, hoe ik tot rust kom, hoe ik kan zinken in mijn lichaam. Hetzelfde gevoel dat me overkomt me bij het schilderen van mijn enorme aquarellen, in dat ene moment van samenvallen met een penseel, met paarse waterverf bijvoorbeeld.”
Film Art Forever over Jolanda Schouten
Film Art Forever over Melanie Bosboom
Film Art Forever over ‘Wild Ei’
Juni 2020 BETONGOLD : de stadslandschappen van Frans van Tartwijk
De schilderijen van Frans van Tartwijk (1963; woon/werk Amsterdam) in deze expositie tonen vooral stadslandschappen. Je kijkt naar steden die je denkt te herkennen. Ze imponeren door hun groteske gebouwen. Dat alles surrealistisch is zie je pas op het tweede gezicht. Dat komt doordat wat je ziet éigenlijk ook niet ònmogelijk is. De sfeer van lokkende stedentrips in de magazines van vliegmaatschappijen in de rugleuning voor je. Inclusief enige bewustzijnsvernauwing vanwege het slaaptekort. Het lijkt tegelijk ergens en nergens op.
Tevens is in deze expositie nieuw werk te zien van Salomé Roodenburg (1994), met wie we onze allereerste expositie hadden in 2018.
In verband met Corona zonder officiële opening van vrijdag 12 juni en daarna gedurende 3 zaterdagen en zondagen van 12:00 tot 17:00 uur. In het eerste maakt de openstelling onderdeel uit van de Art Walk van de Utrechtse galeries.
Jan Feb 2020 … Max Kisman: “Das tragische Schicksal des Heldentums”
Solo-expositie van deze internationaal gekende Nederlandse top-ontwerper en illustrator Max Kisman met Indonesische roots. Speciaal voor de Moving Gallery maakte Max een zeer bijzondere installatie-expositie, die gaat over de tragiek van de ongekozen vrijblijvendheid.
Opening zaterdag 18 januari door een andere grootheid uit de wereld van grafisch design en illustratie: Joost Swarte.
Openstelling : 18 & 19 januari, 24, 25 en 26 januari en 31 januari en 1 & 2 februari.
Ook op vrijdagavond 24 januari (18:00-21:00 uur) geopend in verband met de Art walk!
Nov. 2019 … New Waves : Herfstexpositie
Nieuw en verrassend werk van Nieuwe kunstenaars (althans voor Utrecht):
Melle de Boer, Janneke Berendsen, Suzanna van Oers, Floor Milou Smit, Akycha Tegelaar
Juli 2019 … Works on Paper : Zomerexpositie
Vóór het begin van de zomervakantie brengen we een expositie van werken op papier van 10 kunstenaars:
Jasper Hagenaar, Max Kisman, Noor van der Brugge, Leo van Veldhoven, Raymond Boekelder, Sabine Liedtke, Kevin Nieuwenhuis, Astrid Oudheusden, Salomé Roodenburg, Roland Sohier en Arnoud van Mosselveld.
Moving Gallery, Utrecht
za/zo 6 en 7 juli en za/zo 13 en 14 juli 2019 van 12:00 tot 17:00 uur
April 2019 … Elma Čavčić
31.03.2019 – 14.04.2019
De tweede expositie van de Moving Gallery draaide om Elma Čavčić. Zij studeerde in 2017 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar afstudeerwerk verbeeldde ze op een kleurrijke en symbolische manier de verhalen van haar moeder over de vluchtperiode uit Bosnië begin jaren negentig. In haar huidige werk speelt ze met de fascinatie voor macht, pracht en praal. Zij voegt de ironie en symboliek samen waardoor feestelijke en tegelijkertijd onheilspellende schilderijen en keramisch werk ontstaan.
Oktober 2018 … Salomé Roodenburg
De in 2018 afgestudeerde kunstenares Salomé Roodenburg (1994) opende met een expositie van eindexamenwerk en nieuw werk dat zij in de zomer van 2018 heeft gemaakt. Salomé studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam, bij de afdeling Beeld & Taal. Op deze tweeledige opleiding ontwikkelde zij beeldend werk, bestaande uit schilderijen, tekeningen en soms sculpturen, èn een dichtbundel.
Omdat Salomé beeldend werkt met zowel beeld àls taal, zoekt zij ook manieren om deze kunstuitingsvormen te laten samenvallen in, bijvoorbeeld, een tentoonstelling. Niet op een letterlijke of illustratieve manier, maar op een associatieve manier, waarbij ze wel probeert tekst en beeld op hetzelfde vlak te laten afspelen, in plaats van op bladzijdes en muren.
Salomé wil bereiken dat de toeschouwer tijdens het bekijken van het werk het gevoel heeft dat er een proces gaande is; dat men niet naar een eindpunt kijkt, maar naar een levend werk: een eigen wereld die voor de toeschouwer even intrigerend als toegankelijk is.
5 oktober tot en met 27 oktober 2024: POSITIES
Zaterdag 5 oktober om 16:00 opent Klaas Drupsteen om 16:00 de expositie POSITIES, die een vervolg is op onze prachtige presentatie op de grote Berlijnse Beurs Positions afgelopen september, met dezelfde drie kunstenaars: J. de Konink, Iver Uhre Dahl en Daan Rietbergen. Voor meer informatie zie homepage
31 augustus t/m 29 september 2024: KLEURPOTLOOD
Een expositie met 12 kunstenaars die bij voorkeur werken met het materiaal waarmee we allemaal ooit hebben getekend: KLEURPOTLOOD.
Alexandra Duprez , Ninet Kaijser, Maeve van Klaveren, Margriet Oomen, Paul Klemann, Joline Kwakkenbos, Peter Miedema, Margriet Oomen, Patricia Paludanus, Suzanne Plomp, Paul de Reus, Robin Speijer, Sarah Yu Zeebroek.
Afgelopen:
8 juni tot en met 7 juli: Paul Faassen NU
Van 8 juni tot en met 7 juli is er de expositie met Volkskrant-tekenaar en kunstenaar Paul Faassen. Zie onze homepage
Zwart op Wit
Van 23 maart tot en met 5 mei 2024 hadden we Zwart op Wit, een expositie met 6 kunstenaars die door het gebruik van zwart de meeste heldere beeldtaal bereiken: duidelijk, krachtig, modern. Te zien was werk van Nederlandse meesters Guido de Boer, Max Kisman, Daan Rietbergen, Martijn Sandberg, van de Franse kunstenaar Jean-Piere Le Bars en van Rozemarijn Westerink, van wie in de videoruimtes ook animatiewerk werd vertoond. De expositie werd geopend door Thomas Castro, conservator Grafische Vormgeving van het Stedelijk Museum Amsterdam.
ECHTER!
Een expositie met (hyper)realistische kunst, waarmee Moving Gallery aansluit bij de tentoonstelling Op Scherp in het Centraal Museum Utrecht, die loopt tot ene met 4 juni 2024 en is gewijd is aan fotorealisme in de schilderkunst. ECHTER! is een titel met een dubbele betekenis: op het eerste gezicht lijkt het echt, echter wel met de kanttekening dat het interessanter is dan dat.
Mooie deelnemers er mee van elf heel verschillende kunstenaars: Jhonie van Boeijen, Caja Boogers, Jeffrey Dunsbergen, Bobbi Essers, Jasper Hagenaar, Lieven Hendriks, Nonna Hoogland (keramiek), Florens Kool, Onno Meeuwsen, Robin Speijer en Ina van Zyl. Drie van deze 11 zijn ook te zien in de expositie in het Centraal Museum. Spannend, boeiend en goed!
UiTZiCHT
Een duo expositie met twee jonge Utrechtse kunstenaars: Anne Schillings en Anna Reerds.
Anne Schillings schildert liefst bonte landschappen, groot en klein, waarin de mens heel klein is. Het zijn kleurrijke tombola’s in een hedendaagse post-impressionistische stijl.
Anna Reerds gebruikt zelfgemaakte decors van stille stedelijke elementen die doen denken aan de wederopbouwperiode in Nederland in de jaren 50-70 en maakt daar hele nieuwe beelden van in foto en video. Een wonderlijk mengeling van vertrouwdheid en vervreemding.
De expositie liep tot en met zondag 14 januari 2024
Geweest:
The Book of Ruth: Ruthi Helbitz Cohen
De Moving Gallery in Utrecht toont van 21 oktober t/m 12 november de solo-expositie The Book of Ruth met werk van Ruthi Helbitz Cohen. De expositie ‘The book of Ruth’ bestaat uit schilderijen, werken op papier en video. Samen met de tentoonstellingen in Museum De Fundatie in Zwolle en Dat Bolwerck in Zutphen (januari 2024) geeft deze expositie een compleet overzicht van het recente werk van deze Israëlische kunstenares.
‘The Book of Ruth’ verwijst naar het verhaal uit het Oude Testament waarin de vrouw een duidelijke stem krijgt en waarin het ook gaat om solidariteit tussen volken. Relevante onderwerpen in deze ingewikkelde tijden. De vrouwen van Ruthi Helbitz Cohen zijn kwetsbaar en sterk tegelijk: de oerkracht van de vrouw.
‘The Book of Ruth’ opent op zaterdag 21 oktober om 16.30 uur in aanwezigheid van de kunstenaar. Daarna loopt de expositie tot en met zondag 12 november.
Over de Grens
Een expositie met 6 recent afgestudeerde academici die vanuit het buitenland naar Nederland zijn gekomen om hier kunstacademie te volgen. Meer informatie op onze homepagina.
De Getekende Mens
De mens, de onuitputtelijke bron van inspiratie. En dus ook voor de kunst. De mens zijn we zelf en de mens is de ander.
Hoe die te tekenen? Het kan op véle manieren. Het kan op àlle manieren en op alle niveaus. In De Getekende Mens brachten we wij 5 kunstenaars samen die de mensfiguur centraal stellen bij kunst die ze maken. Het ging over de verbeelding van de mens in algemene zin. Figuurlijk getekend, abstract benaderd: we zien opmerkelijke verschillen: de buitenkant versus de binnenkant.
Ronny Delrue | Hans Lemmen | Sarah van der Pols | Maeve van Klaveren | Salomé Roodenburg
Laura van Mosselveld maakte een videoportret van de 5 kunstenaars: bekijk het hier
De expositie werd op vrijdag 25 augustus onder grote belangstelling geopend door Centraal Museum-directeur Bart Rutten.
Rutten memoreerde dat Moving Gallery de opening van Culturele seizoen had gekaapt en ging in gesprek met de 5 deelnemende kunstenaars. Het was een prachtige opening.
Salomé_Roodenburg_1
J. de Konink
De Moving Gallery is sinds juni weer open en kwam gelijk stevig voor de dag met een solo-expositie van Jenetta de Konink.
De grote ruimte heeft een metamorfose ondergaan. We zijn trots op het resultaat dat we met de hulp van onze vrienden hebben weten te bereiken. Voor Max Kisman is het een goede reden om ook onze affiches-lijn een nieuwe draai te geven.
Jenetta de Konink is een expressieve schilder die het grote doek niet schuwt. Zij mocht als eerste onze nieuwe ruimte vullen met een aantal van haar monumentale werken. Haar schilderijen zijn raadselachtig en ruig en zijn gemaakt met verschillende materialen. Sterk werk dat een groot publiek verdient.
Bij de opening ging Klaas Drupsteen met de kunstenaar in gesprek.
De expositie liep tot en met zondag 2 juli 2023
WIJ ZIJN HIER
Plaats: De Toonkamer, Oudegracht 341.
Nu we toch kunnen blijven in onze ruimte aan de Mgr van de Weteringstraat gaan we eerst nog verbouwen. En om niet uit beeld te raken doen we mee aan beurzen èn maken we nu een uitstapje naar elders in de stad. Akke Schutte had ons haar ruimte in De Toonkamer aangeboden zodat wij in elk geval dóór konden. Dat bleek uiteindelijk niet nodig nu de galerie dus niet gaat verhuizen. Maar we wilden wel even moven. Daarom hebben we samen met Akke de expositie WIJ ZIJN HIER gemaakt.
Moving Gallery en Toonkamer brengen elk 8 kunstenaars in met ieder 1 werk. Er was werk te bewonderen van 16 kunstenaars. Op het affiche staan de namen: linkerrijtje is van de MG, het rechter van De Toonkamer: een gezamenlijke expositie in drie kamers-en-suite, in dit historische pand waar de beroemde Nederlandse schilder Pyke Koch lange tijd woonde èn werkte.
De expositie liep van zaterdag 25 maart tot en met zondag 16 april 2023
Van Oers X3
De laatste expositie in onze ruimte aan de Mgr van de Weteringstraat was een bijzondere: drie talenten uit één gezin.
Suzanna van Oers was al een vaker te zien in of met de galerie, zoals recent op Art The Hague met haar intrigerende en humorvolle videowerk. Zij studeerde drie jaar geleden af aan de HKU en Moving Gallery toonde haar werk al tijdens een eerdere expositie en toonde het recent op Art The Hague. Haar oudere zus Romee studeerde af aan de academie St Joost in Breda en is succesvol met haar feeërieke en kleurrijke grote schilderijen die even subtiel als krachtig zijn. Vader Lauran van Oers deed de Willem de Kooning in Rotterdam, is tevens milieukundige aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zijn schilderijen en tekeningen zijn eveneens kleurrijk maar ook heel energiek.
Klaas Drupsteen zorgde er weer voor dat de opening sprankelend was, met onthullende interviews met het artistieke gezin.
REPLIKA
29 okt. – 6 nov. 2022
REPLIKA toonde het werk van de 3 winnaars van het Keep an Eye Photography Stipendium 2021: Teune Derks, Rens de Vries en Angel-Rose Oedit Doebé.
Keep an Eye biedt kunstenaars ontwikkelingstrajecten van een jaar. In deze expositie ging het om de winnaars van de discipline fotografie. Toch was het geen fotografie-tentoonstelling! Derks, Oedit Doebé, De Vries rekken de gebaande kaders van fotografie nadrukkelijk op. Hergebruikt glaswerk steekt af tegen glanzend roze Tedhe Medhe en zelfgebouwde kartonnen camera’s verzetten zich tegen vooropgezette voorwaarden van hun medium. Hedendaagse kunst.
COLLAGE!
1 okt – 23 okt 2022
Knippen en plakken. Dat doen we nu vooral achter de computer. En schaar en plaksel zijn niet meer nodig. Veel kunstenaars maken evenwel nog van deze werkwijze gebruik. Door bestaande elementen uit hun context te halen, naar een andere plek te brengen en daar vast te maken, wordt een nieuwe ordening gecreëerd.
Op zich een laagdrempelige werkmethode die, vooral op papier, een extra gelaagdheid toevoegt. Door gebruik te maken van bestaande afbeeldingen en foto’s kunnen vervreemdende effecten ontstaan. Er is sneller resultaat, maar het góed doen is toch echt een kunst. En dat willen we laten zien in deze expositie aan de hand van werken van zeven kunstenaars:
Caren van Herwaarden, Francine Claassen, Arno Kramer, Tinca Veerman, Anook Cleonne, Noor van der Brugge en Georgia Biggs.
Tijdens de opening op 1 oktober hield kunstkenner, essayist, kunstenaar Cornel Bierens een sterk verhaal over de collage. Het is hier te lezen: Cornel Bierens over Collage
EVENWICHT
20 augustus – 18 sept. 2022
Zomerexpositie met prachtige nieuwe werken van 3 zeer goede kunstenaars:
Maeve van Klaveren met verstilde tekeningen, Melle de Boer met rauwe abstracten en Elise van Staveren met haar indrukken van onderweg. Samengebracht in de galerie versterken met heel uiteenlopende stijlen ze elkaar.
Door elkaar tegenwicht te bieden ontstaat een verrassend evenwicht.
De expositie is van zaterdag 20 augustus tot en met zondag 18 september. Omdat in het eerste weekend de Vuelta om de wijk cirkelt vindt de officiële opening, met interviews door Klaas Drupsteen, plaats op zaterdag 27 augustus om 15.30 uur.
Verslaafd aan Oneindigheid
7 mei – 5 juni 2022
Jaap Godrie gebruikt figuratieve schilderijen om verslavende ideeën te verbeelden. Ideeën die ons denken in hun greep houden maar zelf vaak onzichtbaar blijven. Zijn schilderijen maken deel uit van ‘Verslaafd aan Oneindigheid’, het succesvolle boek dat hij samen met Walter Breukers maakte. De originele werken zijn voor het eerst te zien van 7 mei t/m 5 juni in de Moving Gallery Utrecht.
Als je de omslag van het boek Verslaafd aan Oneindigheid leest (hieronder), is het amper te geloven dat het vóór de Coronapandemie en de inval in Oekraïne is geschreven:
‘We leven in een vreemde tijd. Tot voor kort leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Nooit eerder was de mens zo veilig, zo rijk en zo gezond. Tegenwoordig haasten we ons van crisis naar crisis en vrezen we het allerergste. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar is het misgegaan? Breukers en Godrie laten zien dat onze problemen ver teruggaan en voortkomen uit een almaar groeiende verslaving aan één idee: Oneindigheid. Nu is de tijd om af te kicken.’
In dit actuele licht brengt Moving Gallery de expositie ‘Verslaafd aan Oneindigheid’ van kunstenaar-historicus Jaap Godrie en filosoof-biomedicus Walter Breukers. Een tentoonstelling waarin ons verlangen naar steeds meer, groter en beter centraal staan. De schilderijen zijn daarmee portretten van levensgevaarlijke gedachten.
Opening zaterdag 7 mei
Duur expositie: 7 mei tot en met 5 juni.
Works on Paper III
11 maart – 18 april 2022
Affiche Works on Paper 3
Papier, dat ogenschijnlijk zo kwetsbare materiaal, waarop zowel de aller-krachtigste als de meest ingetogen kunst mogelijk is.
Op zondag 13 maart ging Klaas Drupsteen in gesprek met de toen aanwezige kunstenaars. Vooral nieuwe namen maar ook eerdere deelnemers aan Works on Paper. Een heel uiteenlopende groep kunstenaars die één ding gemeen hebben: groot talent voor het maken van spannend werk op papier.
De deelnemers: Danielle Lemaire, Bob Mollema, Salomé Roodenburg, Roosmarijn ten Hoopen, Kevin Nieuwenhuis, Sabine Liedtke, Leo van Veldhuizen, Patricia Paludanus, Anne Schillings en Emmy Dijkstra uit Zweden en Alexandra Duprez uit Frankrijk .
De expositie is verlengd en alleen nog te bezoek op maandag 18 april (tweede paasdag).
12:00 tot 17:30. Op donderdag op afspraak. info@movinggellary.nl
Eerste paasdag is de galerie gesloten (17 april) gesloten!
Aletta Bos
(29 januari – 27 februari 2022)
Schilderijen, porselein en collages van Aletta Bos. Voor het eerst samengebracht in een solo-tentoonstelling.
Al een half leven professioneel actief in de kunst, maar pas nu komt Aletta Bos met haar eigen kunstenaarschap naar buiten. En gelijk groot! Ze weet alle ruimtes van de Moving Gallery te vullen met indrukwekkende kleurrijke schilderijen, intieme collages en intrigerende porseleinen miniaturen. Werk dat laveert tussen abstract en realistisch. Ze gebruikt geïllustreerde anatomieboeken, botanische afbeeldingen, herinneringen of ouder werk om uit te vinden hoe dingen werken: in de natuur, tussen mensen, tussen mannen en vrouwen, tussen ruimten. En ze nodigt de kijker uit hierover mee te denken.
Vertekend Beeld
(22 oktober – 21 november 2021)
Vertekend Beeld was een unieke overzichtsexpositie met werk van 12 toonaangevende tekenaars bekend van hun tekeningen in de dagbladen en nieuwsmedia: een mix van veelgevraagde toppers, snel opkomend talent en wereldsterren. Er is pràchtig werk te zien en te koop van Joost Swarte, Leonie Bos, Claudie de Cleen, Nastia Cistakova, Olivia Ettema, Paul Faassen, Isa Grutter, Johan Kleinjan, Tja Ling Hu, Luis Mendo, Jip van den Toorn en Sarah Yu Zeebroek. Veel tekeningen verschenen eerder in De Volkskrant, NRC, VPRO Gids, HP/De Tijd, De New Yorker, Wallpaper*, De Morgen e.a. Maar de tekenaars toonden ook hun vrije werk met een grote variatie aan onderwerpen. Daarmee ontstond een spannende en zeker ook inspirerende en kleurrijke expositie, die een goed beeld gaf van wat Nederland aan (politiek) tekenaars te bieden heeft.
In de ‘Kamer van vergeten Faam’ brachten we een top-tekenaar van weleer terug onder de aandacht, met een hommage aan Frits Müller (1932-2006) die in de jaren 80 de politieke tekeningen maakte voor NRC Handelsblad en de Haagse Post. Zijn originele tekeningen hadden we in bruikleen van het Persmuseum/Stichting Beeld en Geluid.
Lees de recensie van Vertekend Beeld in de NRC van vrijdag 29 oktober 2021.
Gathered Self
27 aug – 26 sept 2021
In een onrustige tijd, waarin mensen meer en meer beperkingen ondervinden, moeten wij onze aandacht verleggen naar ons zelf en onze directe omgeving. Deze tijd vraagt om zelfreflectie en herdefiniëren van wie wij zijn. Wie willen we graag zijn, hoe drukken we dit uit? Welke nieuwe rituelen ontstaan hier, en welke rituelen dienen ons niet langer? Welke dingen verzamelen we om ons comfortabel te voelen tijdens chaos?
Aan de hand van het werk van verschillende kunstenaars onderzoekt de groepstentoonstelling ‘Gathered Self’ hoe wij een relatie met onszelf vormen door onze omgeving. Door objecten, ervaringen, relaties en ideeën bijeen te brengen geven wij vorm aan wie wij zijn en wie we willen zijn. De nieuwe werken van Lisette van Hoogenhuyze, Yasmina Ajbilou, Iriée Zamblé, Georgia Biggs en Chase Middleton geven vorm aan dit proces van verzamelen. Zij laten zien hoe wij ons zelf verzamelen en opnieuw uitvinden. De tentoonstelling is samengesteld door curator Alyxandra Westwood.
Het bijbehorende publieksprogramma onderzoekt op interactieve wijze het centrale thema van ‘het zelf’ samen met verschillende doelgroepen uit de stad Utrecht. In verdiepende lezingen, workshops, rondleidingen en events komen alle kanten van het onderwerp aan bod. Op die manier wordt de expositie een een uitnodiging tot reflectie op de vraag: hoe geef jij vorm aan wie jij bent?
M. Magdalena
18 juni-11 juli 2021
Carolein Smit: Maria Magdalena (2021)
Maria Magdalena is de vrouw die Jezus na zijn opstanding als eerste zou hebben herkend. Haar rol en positie werden vervolgens in de bijbel al verschillend geduid en gewaardeerd, en door de eeuwen heen is daar nog veel aan toegevoegd. Hoe zien wij haar nu? Hoe wordt zij gezien in de hedendaagse kunst? Acht kunstenaars hebben zich door deze fascinerende vrouw laten inspireren. Naar aanleiding van de grote Maria Magdalena-tentoonstelling in Museum Catharijneconvent bracht gastcurator Chantal Breukers acht kunstenaars bijeen die zich lieten inspireren door deze Bijbelse figuur en gaven ons de gelegenheid kennis te maken met haar lichte én donkere facetten: Marc Mulders, Chantal Breukers, Carolein Smit, Daniëlle Luinge, Paul de Reus, Frans Franciscus, Diana Blok en Suzanna van Oers.
Bring Home what you can Hold
16 april / 31 mei 2021
Zeven enthousiaste jonge Utrechtse kunstenaars die werken vanuit één ateliergebouw in Overvecht maakten, op uitnodiging van Moving Gallery Utrecht, deze gezamenlijke etalagetentoonstelling in de ramen van de voormalige Broese.
Ze benaderen daarin de etalages als een huis, waarin elk raam een kamer in deze fictieve woning representeert.
Teksten over de ramen fungeren als een rondleider voor de huisbezichtiging. Hoogteverschillen, kruipruimtes en structuren zijn niet zozeer een realistisch decor maar geven suggestie van ruimtelijkheid in het huis. Met:
Annabelle Binnerts, Chaïm Dijkstra, Marianne van Aperen, Sandra Heemskerk, Caz Egelie, Jesse Strikwerda en Bart Lunenburg.
Een productie van Moving Gallery Utrecht, met dank aan Art Utrecht en gemeente Utrecht.
Works on Paper (II) in de galerie
(16 maart – 25 april 2021)
Na de (alweer derde) lockdown mogen we weer open. Vooralsnog op afspraak met steeds maximaal 2 personen tegelijk. Er is zóveel moois te zien: tekeningen, schilderingen, collages, zeefdrukken … van héél klein tot héél groot! Maar er ìs een rode draad: alle kunst is gemaakt op papier. Starring: Caren van Herwaarden, Kevin Nieuwenhuijs, Salomé Roodenburg, Margo van Berkum, Charlotte Mouwens, Max Kisman, Maaike Kramer, Leo van Veldhuizen, Choi Wong, Sabine Liedtke, Simon Uyterlinde, Marijn van Wilsum en Hanna de Haan. Kijk op de Homepage of ga naar de reserveringspagina voor een afspraak.
Kevin Nieuwenhuijs in vh Broese-etalage
(maart/april 2021)
In de etalage van voormalig de voormalige boekhandel Broese op de Stadhuisbrug / Oudegracht tonen we tot en met zondag 14 maart twee intrigerende werken van Kevin Nieuwenhuijs.
Kevin (1986) doorliep de HKU in Utrecht en woont + werkt in Zeist. Hij speelt in zijn werk graag met tegenstellingen en voert de illusie die schilderkunst is in vergaande mate door. Taferelen zijn van dichtbij niet wat ze van afstand lijken te zijn. Hanteert daarvoor wel een geheel eigen techniek met heel brede kwasten en penselen.
Beide werken in deze etalage zijn acryl op paneel, waaruit een vorm – als het ware – is uitgehouwen.
Links: Zonderzijn/ liggend blauwzwart) 100 x 150 cm | 2020, € 2800,-
Rechts: Zonderzijn / paarssteen) 100 x 150 cm | 2020, € 2800,-
Raakvlakken in vh Broese
(dec 2020-feb 2021)
In de periode medio december 2020 tot 9 februari toonden we – eveneens in Broese-etalage – 4 werken die ook hingen in onze succesvolle expositie RAAKVLAKKEN (28 november – 20 december)
Van links naar rechts:
Maeve van Klaveren: Splendid Isolation (2020) pastel potlood, soft pastel en aquarel op papier (30 x 30, met lijst 37,5 x 37,5) prijs, inclusief lijst met museumglas : € 590
Rik Berkhout: Geometric Painting #5 (2020) acryl op linnen, 160 x 130 cm, € 2900
Maeve van Klaveren: Girl in Curtain Room (2018) pastel potlood, soft pastel en aquarel op papier (87 x 124 cm) € 1700
Rik Berkhout: Geometric Painting #1 (2018) acryl op linnen, 30 x 40 cm, € 580 incl. lijst
Nov/Dec 2020 … RAAKVLAKKEN
Rik Berkhout en Maeve van Klaveren: 28 november – 20 december 2020
Maeve van Klaverens tekeningen in krijt, potlood en aquarelverf zijn uiterst ingetogen. We zien jonge vrouwen in schijnbare contemplatie, zich ogenschijnlijk niet bewust van welke kijker ook.
Het echte leven moet nog beginnen. Op andere plaatsen zien we armen en handen. Handen die intens aanraken en vasthouden. Dat wat we nu zo weinig mogen en wat velen zo dringend nodig hebben. Bij Maeve zijn de handen vrij om te voelen. Geen restricties.
Ogenschijnlijk is het contrast met de grafische voorstellingen van Rik Berkhout waarmee ze in deze expositie woorden gecombineerd, groot: zéker niet ingetogen maar nog wel in control. Schilderijen over ritme, licht en schaduw. Net als de tekeningen van Maeve zijn de schilderijen van Rik opgebouwd uit kleurvakken. De verrassing was dat de paletten van beide kunstenaars raakvlakken bleken te hebben: in hun kleurtonen worden ze familie van elkaar.
Rik laat in een andere ruimte ook schilderijen zien met letters, teksten : zijn Typopaintings.
Sept/okt 2020 … It’s a Jungle!
12 september – 4 oktober 2020
It’s a Jungle was een heel speciale – multimediale – expositie: zeven kunstenaars lieten zich inspireren door de wildernis in de stad en creëerden een urban jungle in onze galerie. Naar een idee van Jolanda Schouten, en verder met Melanie Bosboom, Reinier Lagendijk, Shirley Welten, Solar Infusion, Wild Ei en Anke Roder. Op zaterdag 12 september hadden we de opening. Klaas Drupsteen interviewde de deelnemende kunstenaars.
Ook organiseerden we Art Mediation-tours door Shirley Welten. Art Mediation is een – door het MoMA in New York ontwikkelde – methode om met een kleine groep aan de hand van een begeleider, wat langer bij getoonde kunst stil te staan teneinde die beter te zien. De begeleider (de mediator) wil de bezoeker vertragen om vragen te stellen, reacties te verzamelen en meningen te bespreken. Zo vormen de percepties van de groep de basis voor een collectief begrip van de getoonde kunstwerken.
Curator Jolanda Schouten over het ontstaan van deze expositie: “In de hortus concluses van de stad, tussen de straatstenen, op hele kleine braakliggende landjes, tegen gevels woekert een jungle. Misschien zoals Mondriaanzijn horizontalen en verticalen nodig had om een beeldtaal te vinden, kan ik vanuit een structuur los gaan, vloeien. Met mijn aan elkaar geplakte vellen bamboepapier, met mijn schema’s, mijn kalenders en weekplanningen. Daar dwars doorheen. De jungle in mijn hoofd.
Met een piepkleine paarse aubergine in mijn handpalm, uit mijn stadstuin van postzegelformaat stond ik tegenover hem. Dieppaars en supertrots. Ik vertelde over mijn tuinen, mijn haast wellustige liefde voor het wroeten in de aarde, over hoe gelukkig ik daarvan word, hoe ik tot rust kom, hoe ik kan zinken in mijn lichaam. Hetzelfde gevoel dat me overkomt me bij het schilderen van mijn enorme aquarellen, in dat ene moment van samenvallen met een penseel, met paarse waterverf bijvoorbeeld.”
Film Art Forever over Jolanda Schouten
Film Art Forever over Melanie Bosboom
Film Art Forever over ‘Wild Ei’
Juni 2020 BETONGOLD : de stadslandschappen van Frans van Tartwijk
De schilderijen van Frans van Tartwijk (1963; woon/werk Amsterdam) in deze expositie tonen vooral stadslandschappen. Je kijkt naar steden die je denkt te herkennen. Ze imponeren door hun groteske gebouwen. Dat alles surrealistisch is zie je pas op het tweede gezicht. Dat komt doordat wat je ziet éigenlijk ook niet ònmogelijk is. De sfeer van lokkende stedentrips in de magazines van vliegmaatschappijen in de rugleuning voor je. Inclusief enige bewustzijnsvernauwing vanwege het slaaptekort. Het lijkt tegelijk ergens en nergens op.
Tevens is in deze expositie nieuw werk te zien van Salomé Roodenburg (1994), met wie we onze allereerste expositie hadden in 2018.
In verband met Corona zonder officiële opening van vrijdag 12 juni en daarna gedurende 3 zaterdagen en zondagen van 12:00 tot 17:00 uur. In het eerste maakt de openstelling onderdeel uit van de Art Walk van de Utrechtse galeries.
Jan Feb 2020 … Max Kisman: “Das tragische Schicksal des Heldentums”
Solo-expositie van deze internationaal gekende Nederlandse top-ontwerper en illustrator Max Kisman met Indonesische roots. Speciaal voor de Moving Gallery maakte Max een zeer bijzondere installatie-expositie, die gaat over de tragiek van de ongekozen vrijblijvendheid.
Opening zaterdag 18 januari door een andere grootheid uit de wereld van grafisch design en illustratie: Joost Swarte.
Openstelling : 18 & 19 januari, 24, 25 en 26 januari en 31 januari en 1 & 2 februari.
Ook op vrijdagavond 24 januari (18:00-21:00 uur) geopend in verband met de Art walk!
Nov. 2019 … New Waves : Herfstexpositie
Nieuw en verrassend werk van Nieuwe kunstenaars (althans voor Utrecht):
Melle de Boer, Janneke Berendsen, Suzanna van Oers, Floor Milou Smit, Akycha Tegelaar
Juli 2019 … Works on Paper : Zomerexpositie
Vóór het begin van de zomervakantie brengen we een expositie van werken op papier van 10 kunstenaars:
Jasper Hagenaar, Max Kisman, Noor van der Brugge, Leo van Veldhoven, Raymond Boekelder, Sabine Liedtke, Kevin Nieuwenhuis, Astrid Oudheusden, Salomé Roodenburg, Roland Sohier en Arnoud van Mosselveld.
Moving Gallery, Utrecht
za/zo 6 en 7 juli en za/zo 13 en 14 juli 2019 van 12:00 tot 17:00 uur
April 2019 … Elma Čavčić
31.03.2019 – 14.04.2019
De tweede expositie van de Moving Gallery draaide om Elma Čavčić. Zij studeerde in 2017 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar afstudeerwerk verbeeldde ze op een kleurrijke en symbolische manier de verhalen van haar moeder over de vluchtperiode uit Bosnië begin jaren negentig. In haar huidige werk speelt ze met de fascinatie voor macht, pracht en praal. Zij voegt de ironie en symboliek samen waardoor feestelijke en tegelijkertijd onheilspellende schilderijen en keramisch werk ontstaan.
Oktober 2018 … Salomé Roodenburg
De in 2018 afgestudeerde kunstenares Salomé Roodenburg (1994) opende met een expositie van eindexamenwerk en nieuw werk dat zij in de zomer van 2018 heeft gemaakt. Salomé studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam, bij de afdeling Beeld & Taal. Op deze tweeledige opleiding ontwikkelde zij beeldend werk, bestaande uit schilderijen, tekeningen en soms sculpturen, èn een dichtbundel.
Omdat Salomé beeldend werkt met zowel beeld àls taal, zoekt zij ook manieren om deze kunstuitingsvormen te laten samenvallen in, bijvoorbeeld, een tentoonstelling. Niet op een letterlijke of illustratieve manier, maar op een associatieve manier, waarbij ze wel probeert tekst en beeld op hetzelfde vlak te laten afspelen, in plaats van op bladzijdes en muren.
Salomé wil bereiken dat de toeschouwer tijdens het bekijken van het werk het gevoel heeft dat er een proces gaande is; dat men niet naar een eindpunt kijkt, maar naar een levend werk: een eigen wereld die voor de toeschouwer even intrigerend als toegankelijk is.
Nu in de Moving Gallery:
COLLAGE!
Knippen en plakken. Dat doen we nu vooral achter de computer. En schaar en plaksel zijn niet meer nodig. Veel kunstenaars maken evenwel nog van deze werkwijze gebruik. Door bestaande elementen uit hun context te halen, naar een andere plek te brengen en daar vast te maken, wordt een nieuwe ordening gecreëerd. Op zich een laagdrempelige werkmethode die, vooral op papier, een extra gelaagdheid toevoegt. Door gebruik te maken van bestaande afbeeldingen en foto’s kunnen vervreemdende effecten ontstaan. Er is sneller resultaat, maar het góed doen is toch echt een kunst. En dat willen we laten zien in deze expositie aan de hand van werken van zeven kunstenaars: |
Caren van Herwaarden, Francine Claassen, Arno Kramer, Tinca Veerman, Anook Cleonne, Noor van der Brugge en Georgia Biggs. Tijdens de opening op 1 oktober hield kunstkenner, essayist, kunstenaar Cornel Bierens een sterk verhaal over de collage. Het is hier te lezen: Cornel Bierens over Collage |
Geweest:
EVENWICHT
Zomerexpositie met prachtige nieuwe werken van 3 zeer goede kunstenaars:
Maeve van Klaveren met verstilde tekeningen, Melle de Boer met rauwe abstracten en Elise van Staveren met haar indrukken van onderweg. Samengebracht in de galerie versterken met heel uiteenlopende stijlen ze elkaar.
Door elkaar tegenwicht te bieden ontstaat een verrassend evenwicht.
De expositie is van zaterdag 20 augustus tot en met zondag 18 september. Omdat in het eerste weekend de Vuelta om de wijk cirkelt vindt de officiële opening, met interviews door Klaas Drupsteen, plaats op zaterdag 27 augustus om 15.30 uur.
Verslaafd aan Oneindigheid
(7 mei – 5 juni 2022)
Jaap Godrie gebruikt figuratieve schilderijen om verslavende ideeën te verbeelden. Ideeën die ons denken in hun greep houden maar zelf vaak onzichtbaar blijven. Zijn schilderijen maken deel uit van ‘Verslaafd aan Oneindigheid’, het succesvolle boek dat hij samen met Walter Breukers maakte. De originele werken zijn voor het eerst te zien van 7 mei t/m 5 juni in de Moving Gallery Utrecht.
Als je de omslag van het boek Verslaafd aan Oneindigheid leest (hieronder), is het amper te geloven dat het vóór de Coronapandemie en de inval in Oekraïne is geschreven:
‘We leven in een vreemde tijd. Tot voor kort leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Nooit eerder was de mens zo veilig, zo rijk en zo gezond. Tegenwoordig haasten we ons van crisis naar crisis en vrezen we het allerergste. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar is het misgegaan? Breukers en Godrie laten zien dat onze problemen ver teruggaan en voortkomen uit een almaar groeiende verslaving aan één idee: Oneindigheid. Nu is de tijd om af te kicken.’
In dit actuele licht brengt Moving Gallery de expositie ‘Verslaafd aan Oneindigheid’ van kunstenaar-historicus Jaap Godrie en filosoof-biomedicus Walter Breukers. Een tentoonstelling waarin ons verlangen naar steeds meer, groter en beter centraal staan. De schilderijen zijn daarmee portretten van levensgevaarlijke gedachten.
Opening zaterdag 7 mei
Duur expositie: 7 mei tot en met 5 juni.
Works on Paper III
(11 maart – 18 april 2022)
Papier, dat ogenschijnlijk zo kwetsbare materiaal, waarop zowel de aller-krachtigste als de meest ingetogen kunst mogelijk is.
Op zondag 13 maart ging Klaas Drupsteen in gesprek met de toen aanwezige kunstenaars. Vooral nieuwe namen maar ook eerdere deelnemers aan Works on Paper. Een heel uiteenlopende groep kunstenaars die één ding gemeen hebben: groot talent voor het maken van spannend werk op papier.
De deelnemers: Danielle Lemaire, Bob Mollema, Salomé Roodenburg, Roosmarijn ten Hoopen, Kevin Nieuwenhuis, Sabine Liedtke, Leo van Veldhuizen, Patricia Paludanus, Anne Schillings en Emmy Dijkstra uit Zweden en Alexandra Duprez uit Frankrijk .
De expositie is verlengd en alleen nog te bezoek op maandag 18 april (tweede paasdag).
12:00 tot 17:30. Op donderdag op afspraak. info@movinggellary.nl
Eerste paasdag is de galerie gesloten (17 april) gesloten!
Aletta Bos
(29 januari – 27 februari 2022)
Schilderijen, porselein en collages van Aletta Bos. Voor het eerst samengebracht in een solo-tentoonstelling.
Lees meer hier
Vertekend Beeld
(22 oktober – 21 november 2021)
Vertekend Beeld was een unieke overzichtsexpositie met werk van 12 toonaangevende tekenaars bekend van hun tekeningen in de dagbladen en nieuwsmedia: een mix van veelgevraagde toppers, snel opkomend talent en wereldsterren. Er is pràchtig werk te zien en te koop van Joost Swarte, Leonie Bos, Claudie de Cleen, Nastia Cistakova, Olivia Ettema, Paul Faassen, Isa Grutter, Johan Kleinjan, Tja Ling Hu, Luis Mendo, Jip van den Toorn en Sarah Yu Zeebroek. Veel tekeningen verschenen eerder in De Volkskrant, NRC, VPRO Gids, HP/De Tijd, De New Yorker, Wallpaper*, De Morgen e.a. Maar de tekenaars toonden ook hun vrije werk met een grote variatie aan onderwerpen. Daarmee ontstond een spannende en zeker ook inspirerende en kleurrijke expositie, die een goed beeld gaf van wat Nederland aan (politiek) tekenaars te bieden heeft.
In de ‘Kamer van vergeten Faam’ brachten we een top-tekenaar van weleer terug onder de aandacht, met een hommage aan Frits Müller (1932-2006) die in de jaren 80 de politieke tekeningen maakte voor NRC Handelsblad en de Haagse Post. Zijn originele tekeningen hadden we in bruikleen van het Persmuseum/Stichting Beeld en Geluid.
Lees de recensie van Vertekend Beeld in de NRC van vrijdag 29 oktober 2021.
Gathered Self
(27 aug – 26 sept 2021)
In een onrustige tijd, waarin mensen meer en meer beperkingen ondervinden, moeten wij onze aandacht verleggen naar ons zelf en onze directe omgeving. Deze tijd vraagt om zelfreflectie en herdefiniëren van wie wij zijn. Wie willen we graag zijn, hoe drukken we dit uit? Welke nieuwe rituelen ontstaan hier, en welke rituelen dienen ons niet langer? Welke dingen verzamelen we om ons comfortabel te voelen tijdens chaos?
Aan de hand van het werk van verschillende kunstenaars onderzoekt de groepstentoonstelling ‘Gathered Self’ hoe wij een relatie met onszelf vormen door onze omgeving. Door objecten, ervaringen, relaties en ideeën bijeen te brengen geven wij vorm aan wie wij zijn en wie we willen zijn. De nieuwe werken van Lisette van Hoogenhuyze, Yasmina Ajbilou, Iriée Zamblé, Georgia Biggs en Chase Middleton geven vorm aan dit proces van verzamelen. Zij laten zien hoe wij ons zelf verzamelen en opnieuw uitvinden. De tentoonstelling is samengesteld door curator Alyxandra Westwood.
Het bijbehorende publieksprogramma onderzoekt op interactieve wijze het centrale thema van ‘het zelf’ samen met verschillende doelgroepen uit de stad Utrecht. In verdiepende lezingen, workshops, rondleidingen en events komen alle kanten van het onderwerp aan bod. Op die manier wordt de expositie een een uitnodiging tot reflectie op de vraag: hoe geef jij vorm aan wie jij bent?
M. Magdalena
(18 juni-11 juli 2021)
Carolein Smit: Maria Magdalena (2021)
Maria Magdalena is de vrouw die Jezus na zijn opstanding als eerste zou hebben herkend. Haar rol en positie werden vervolgens in de bijbel al verschillend geduid en gewaardeerd, en door de eeuwen heen is daar nog veel aan toegevoegd. Hoe zien wij haar nu? Hoe wordt zij gezien in de hedendaagse kunst? Acht kunstenaars hebben zich door deze fascinerende vrouw laten inspireren. Naar aanleiding van de grote Maria Magdalena-tentoonstelling in Museum Catharijneconvent bracht gastcurator Chantal Breukers acht kunstenaars bijeen die zich lieten inspireren door deze Bijbelse figuur en gaven ons de gelegenheid kennis te maken met haar lichte én donkere facetten: Marc Mulders, Chantal Breukers, Carolein Smit, Daniëlle Luinge, Paul de Reus, Frans Franciscus, Diana Blok en Suzanna van Oers.
Bring Home what you can Hold
(16 april / 31 mei 2021)
Zeven enthousiaste jonge Utrechtse kunstenaars die werken vanuit één ateliergebouw in Overvecht maakten, op uitnodiging van Moving Gallery Utrecht, deze gezamenlijke etalagetentoonstelling in de ramen van de voormalige Broese.
Ze benaderen daarin de etalages als een huis, waarin elk raam een kamer in deze fictieve woning representeert.
Teksten over de ramen fungeren als een rondleider voor de huisbezichtiging. Hoogteverschillen, kruipruimtes en structuren zijn niet zozeer een realistisch decor maar geven suggestie van ruimtelijkheid in het huis. Met:
Annabelle Binnerts, Chaïm Dijkstra, Marianne van Aperen, Sandra Heemskerk, Caz Egelie, Jesse Strikwerda en Bart Lunenburg.
Een productie van Moving Gallery Utrecht, met dank aan Art Utrecht en gemeente Utrecht.
Works on Paper (II) in de galerie
(16 maart – 25 april 2021)
Na de (alweer derde) lockdown mogen we weer open. Vooralsnog op afspraak met steeds maximaal 2 personen tegelijk. Er is zóveel moois te zien: tekeningen, schilderingen, collages, zeefdrukken … van héél klein tot héél groot! Maar er ìs een rode draad: alle kunst is gemaakt op papier. Starring: Caren van Herwaarden, Kevin Nieuwenhuijs, Salomé Roodenburg, Margo van Berkum, Charlotte Mouwens, Max Kisman, Maaike Kramer, Leo van Veldhuizen, Choi Wong, Sabine Liedtke, Simon Uyterlinde, Marijn van Wilsum en Hanna de Haan. Kijk op de Homepage of ga naar de reserveringspagina voor een afspraak.
Kevin Nieuwenhuijs in vh Broese-etalage
(maart/april 2021)
In de etalage van voormalig de voormalige boekhandel Broese op de Stadhuisbrug / Oudegracht tonen we tot en met zondag 14 maart twee intrigerende werken van Kevin Nieuwenhuijs.
Kevin (1986) doorliep de HKU in Utrecht en woont + werkt in Zeist. Hij speelt in zijn werk graag met tegenstellingen en voert de illusie die schilderkunst is in vergaande mate door. Taferelen zijn van dichtbij niet wat ze van afstand lijken te zijn. Hanteert daarvoor wel een geheel eigen techniek met heel brede kwasten en penselen.
Beide werken in deze etalage zijn acryl op paneel, waaruit een vorm – als het ware – is uitgehouwen.
Links: Zonderzijn/ liggend blauwzwart) 100 x 150 cm | 2020, € 2800,-
Rechts: Zonderzijn / paarssteen) 100 x 150 cm | 2020, € 2800,-
Raakvlakken in vh Broese
(dec 2020-feb 2021)
In de periode medio december 2020 tot 9 februari toonden we – eveneens in Broese-etalage – 4 werken die ook hingen in onze succesvolle expositie RAAKVLAKKEN (28 november – 20 december)
Van links naar rechts:
Maeve van Klaveren: Splendid Isolation (2020) pastel potlood, soft pastel en aquarel op papier (30 x 30, met lijst 37,5 x 37,5) prijs, inclusief lijst met museumglas : € 590
Rik Berkhout: Geometric Painting #5 (2020) acryl op linnen, 160 x 130 cm, € 2900
Maeve van Klaveren: Girl in Curtain Room (2018) pastel potlood, soft pastel en aquarel op papier (87 x 124 cm) € 1700
Rik Berkhout: Geometric Painting #1 (2018) acryl op linnen, 30 x 40 cm, € 580 incl. lijst
Nov/Dec 2020 … RAAKVLAKKEN
Rik Berkhout en Maeve van Klaveren: 28 november – 20 december 2020
Maeve van Klaverens tekeningen in krijt, potlood en aquarelverf zijn uiterst ingetogen. We zien jonge vrouwen in schijnbare contemplatie, zich ogenschijnlijk niet bewust van welke kijker ook.
Het echte leven moet nog beginnen. Op andere plaatsen zien we armen en handen. Handen die intens aanraken en vasthouden. Dat wat we nu zo weinig mogen en wat velen zo dringend nodig hebben. Bij Maeve zijn de handen vrij om te voelen. Geen restricties.
Ogenschijnlijk is het contrast met de grafische voorstellingen van Rik Berkhout waarmee ze in deze expositie woorden gecombineerd, groot: zéker niet ingetogen maar nog wel in control. Schilderijen over ritme, licht en schaduw. Net als de tekeningen van Maeve zijn de schilderijen van Rik opgebouwd uit kleurvakken. De verrassing was dat de paletten van beide kunstenaars raakvlakken bleken te hebben: in hun kleurtonen worden ze familie van elkaar.
Rik laat in een andere ruimte ook schilderijen zien met letters, teksten : zijn Typopaintings.
Sept/okt 2020 … It’s a Jungle!
12 september – 4 oktober 2020
It’s a Jungle was een heel speciale – multimediale – expositie: zeven kunstenaars lieten zich inspireren door de wildernis in de stad en creëerden een urban jungle in onze galerie. Naar een idee van Jolanda Schouten, en verder met Melanie Bosboom, Reinier Lagendijk, Shirley Welten, Solar Infusion, Wild Ei en Anke Roder. Op zaterdag 12 september hadden we de opening. Klaas Drupsteen interviewde de deelnemende kunstenaars.
Ook organiseerden we Art Mediation-tours door Shirley Welten. Art Mediation is een – door het MoMA in New York ontwikkelde – methode om met een kleine groep aan de hand van een begeleider, wat langer bij getoonde kunst stil te staan teneinde die beter te zien. De begeleider (de mediator) wil de bezoeker vertragen om vragen te stellen, reacties te verzamelen en meningen te bespreken. Zo vormen de percepties van de groep de basis voor een collectief begrip van de getoonde kunstwerken.
Curator Jolanda Schouten over het ontstaan van deze expositie: “In de hortus concluses van de stad, tussen de straatstenen, op hele kleine braakliggende landjes, tegen gevels woekert een jungle. Misschien zoals Mondriaanzijn horizontalen en verticalen nodig had om een beeldtaal te vinden, kan ik vanuit een structuur los gaan, vloeien. Met mijn aan elkaar geplakte vellen bamboepapier, met mijn schema’s, mijn kalenders en weekplanningen. Daar dwars doorheen. De jungle in mijn hoofd.
Met een piepkleine paarse aubergine in mijn handpalm, uit mijn stadstuin van postzegelformaat stond ik tegenover hem. Dieppaars en supertrots. Ik vertelde over mijn tuinen, mijn haast wellustige liefde voor het wroeten in de aarde, over hoe gelukkig ik daarvan word, hoe ik tot rust kom, hoe ik kan zinken in mijn lichaam. Hetzelfde gevoel dat me overkomt me bij het schilderen van mijn enorme aquarellen, in dat ene moment van samenvallen met een penseel, met paarse waterverf bijvoorbeeld.”
Film Art Forever over Jolanda Schouten
Film Art Forever over Melanie Bosboom
Film Art Forever over ‘Wild Ei’
Juni 2020 BETONGOLD : de stadslandschappen van Frans van Tartwijk
De schilderijen van Frans van Tartwijk (1963; woon/werk Amsterdam) in deze expositie tonen vooral stadslandschappen. Je kijkt naar steden die je denkt te herkennen. Ze imponeren door hun groteske gebouwen. Dat alles surrealistisch is zie je pas op het tweede gezicht. Dat komt doordat wat je ziet éigenlijk ook niet ònmogelijk is. De sfeer van lokkende stedentrips in de magazines van vliegmaatschappijen in de rugleuning voor je. Inclusief enige bewustzijnsvernauwing vanwege het slaaptekort. Het lijkt tegelijk ergens en nergens op.
Tevens is in deze expositie nieuw werk te zien van Salomé Roodenburg (1994), met wie we onze allereerste expositie hadden in 2018.
In verband met Corona zonder officiële opening van vrijdag 12 juni en daarna gedurende 3 zaterdagen en zondagen van 12:00 tot 17:00 uur. In het eerste maakt de openstelling onderdeel uit van de Art Walk van de Utrechtse galeries.
Jan Feb 2020 … Max Kisman: “Das tragische Schicksal des Heldentums”
Solo-expositie van deze internationaal gekende Nederlandse top-ontwerper en illustrator Max Kisman met Indonesische roots. Speciaal voor de Moving Gallery maakte Max een zeer bijzondere installatie-expositie, die gaat over de tragiek van de ongekozen vrijblijvendheid.
Opening zaterdag 18 januari door een andere grootheid uit de wereld van grafisch design en illustratie: Joost Swarte.
Openstelling : 18 & 19 januari, 24, 25 en 26 januari en 31 januari en 1 & 2 februari.
Ook op vrijdagavond 24 januari (18:00-21:00 uur) geopend in verband met de Art walk!
Nov. 2019 … New Waves : Herfstexpositie
Nieuw en verrassend werk van Nieuwe kunstenaars (althans voor Utrecht):
Melle de Boer, Janneke Berendsen, Suzanna van Oers, Floor Milou Smit, Akycha Tegelaar
Juli 2019 … Works on Paper : Zomerexpositie
Vóór het begin van de zomervakantie brengen we een expositie van werken op papier van 10 kunstenaars:
Jasper Hagenaar, Max Kisman, Noor van der Brugge, Leo van Veldhoven, Raymond Boekelder, Sabine Liedtke, Kevin Nieuwenhuis, Astrid Oudheusden, Salomé Roodenburg, Roland Sohier en Arnoud van Mosselveld.
Moving Gallery, Utrecht
za/zo 6 en 7 juli en za/zo 13 en 14 juli 2019 van 12:00 tot 17:00 uur
April 2019 … Elma Čavčić
31.03.2019 – 14.04.2019
De tweede expositie van de Moving Gallery draaide om Elma Čavčić. Zij studeerde in 2017 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar afstudeerwerk verbeeldde ze op een kleurrijke en symbolische manier de verhalen van haar moeder over de vluchtperiode uit Bosnië begin jaren negentig. In haar huidige werk speelt ze met de fascinatie voor macht, pracht en praal. Zij voegt de ironie en symboliek samen waardoor feestelijke en tegelijkertijd onheilspellende schilderijen en keramisch werk ontstaan.
Oktober 2018 … Salomé Roodenburg
De in 2018 afgestudeerde kunstenares Salomé Roodenburg (1994) opende met een expositie van eindexamenwerk en nieuw werk dat zij in de zomer van 2018 heeft gemaakt. Salomé studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam, bij de afdeling Beeld & Taal. Op deze tweeledige opleiding ontwikkelde zij beeldend werk, bestaande uit schilderijen, tekeningen en soms sculpturen, èn een dichtbundel.
Omdat Salomé beeldend werkt met zowel beeld àls taal, zoekt zij ook manieren om deze kunstuitingsvormen te laten samenvallen in, bijvoorbeeld, een tentoonstelling. Niet op een letterlijke of illustratieve manier, maar op een associatieve manier, waarbij ze wel probeert tekst en beeld op hetzelfde vlak te laten afspelen, in plaats van op bladzijdes en muren.
Salomé wil bereiken dat de toeschouwer tijdens het bekijken van het werk het gevoel heeft dat er een proces gaande is; dat men niet naar een eindpunt kijkt, maar naar een levend werk: een eigen wereld die voor de toeschouwer even intrigerend als toegankelijk is.